Dues famílies de Meranges han anunciat que no escolaritzaran els seus quatre fills -entre els quals una nena de tretze anys amb edat d'escolarització obligatòria- si l'administració no els garanteix un servei de transport escolar. El cas ha tornat a posar de manifest les dificultats d'Ensenyament i del Consell Comarcal, que és qui gestiona el servei, per garantir el transport en un un entorn rural de pobles allunyats.

Les dues famílies de Meranges han refusat l'assignació individualitzada que preveu la llei pels casos en què no es pugui recollir els nens amb un vehicle. Segons han explicat Cristina Álvarez i Daniel Selaru, la mare d'una família i el pare de l'altra, aquest curs ja no poden assumir el sistema de compensació econòmica perquè no els estalvia anar amunt i avall tot el dia per deixar uns nens que fan horaris diferents.

Álvarez ha remarcat que fins fa uns quinze anys sempre havia pujat un taxi a Meranges a recollir els nens, però que a partir d'uns anys en què el poble es va quedar sense mainada el Consell ja no va voler enviar el vehicle. Les famílies de Meranges han criticat el sistema d'assignació individualitzada perquè, al seu entendre, l'únic que fa és premiar les persones que es poden permetre marxar de casa o la feina per portar els nens a l'escola i han reclamat que "estan obligats a portar un transport perquè Meranges no té escola". La portaveu de les famílies ha catalogat "d'indecent" que els polítics "s'omplin la boca amb l'equilibri territorial i a l'hora de la veritat no ens vinguin a buscar els nens".

El Consell no hi pot fer res

Per la seva banda, el gerent del Consell Comarcal, Ramon Moliner, ha lamentat la situació i ha avisat que no és única a la comarca, ja que, com aquests quatre nens, n'hi ha una desena d'altres pobles. Moliner ha explicat que ell mateix ha defensat el cas davant del departament, del qual ha tret que el Govern no pot costejar una ruta de transport per a quatre nens. Moliner ha remarcat que, lluny de desentendre-se'n, el Consell ha pagat l'ajuda a les famílies de Meranges fins ara tot i no tenir-ne obligació perquè alguns dels nens no van a l'escola de Ger -la més pròxima- sinó a Puigcerdà.

Moliner ha afirmat que si els pares de Meranges es coordinen per portar els nens, el Consell els ajudarà.