Llívia està a punt de fer un pas força important pel que fa a la seva oferta museística. El mes de maig és previst que reobri el museu de la farmàcia, però abans encara s'inaugurarà un altre museu a la localitat. Es tracta del Museu de la Pagesia, que ja gairebé s'ha enllestit i que podria obrir portes per Setmana Santa. L'equipament s'ubicarà en una nau de la nova zona industrial de la vila i l'ha impulsat a títol particular la família Rufiandis de Llívia.

Tot plegat va néixer de la passió de la filla de la família, la Gemma, que fa més de deu anys va començar a comprar i col·leccionar objectes relacionats amb la pagesia i amb la vida que es feia abans a la comarca. Fins ara ho havia guardat a casa, però quan va saber que l'Ajuntament construïa unes naus industrials, va decidir comprar-ne una per muntar-hi el museu. Ella mateixa explica que "tot ho hem anat comprant a pagesos de la comarca i, després, hem hagut de fer una tasca molt important de restauració per poder-ho exposar en condicions".

El museu tindrà dues plantes. A la superior hi haurà objectes tradicionals de les llars de la Cerdanya, i, tal com explica la Gemma, "s'hi poden trobar els objectes més antics de què disposem: uns cremalls i una xocolatera de l'any 1700". A la part inferior és on es poden trobar els objectes relacionats amb el camp, com les carretes, els carros, una màquina de batre i tota classe d'eines menors. Ara, els promotors del museu començaran a donar-lo a conèixer, a través del contacte amb oficines de turisme i agències de viatges.

Amb l'obertura d'aquest museu, la família Rufiandis vol contribuir a recuperar i impedir que caigui en oblit la tradició agrícola de la Cerdanya. A més a més, ampliaran l'escassa xarxa de museus de la comarca, amb un contingut inexistent fins ara. De fet, un dels motius que els han animat a obrir el museu és que ni a la comarca ni als voltants no hi ha cap museu dedicat exclusivament a aquest tema, i creuen que això els pot aportar gent.

Amb el procés de restauració enllestit, ara manquen els darrers retocs per tal de poder posar en marxa l'equipament cultural. La data d'obertura prevista és per Setmana Santa, un període d'una forta afluència de visitants a la Cerdanya.

A la posada en marxa d'aquest equipament cultural s'afegirà el museu de la Farmàcia de Llívia, la reobertura del qual és prevista per al mes de maig vinent. El museu serà ubicat als baixos de l'edifici consistorial i oferirà un itinerari audiovisual i interactiu que transcorrerà per la his- tòria de la farmàcia més antiga d'Europa.