L'escola de Montellà no vol fer festa el 12 d'octubre, dia de la Hispanitat, perquè, de fer-ne, ho consideraria un acte incoherent amb l'ambient actual de reivindicació i construcció nacional. Tant és així que seguint una proposta sorgida de la mateixa direcció del centre, pares i mestres van acordar dimarts al vespre no fer la festa i preparar una jornada especial.

L´acord entre mestres i famílies deixa ara en mans de les docents la definició exacta de la jornada. Uns i altres van coincidir que si l´escola obria el dia de la Hispanitat no era per fer classe normal o perquè els pares hi aparquessin els fills si-nó per fer una jornada especial de caire pedagògic i reivindicatiu entre tots. En aquest sentit, les mestres van demanar als pares col·laboració no tan sols per organitzar el dia sinó que també per desenvolupar-lo, de manera que els pares que ho puguin fer es quedaran tot al centre per participar en les activitats que es programin. Altres pares van remarcar que ells també treballarien a les seves respectives empreses. La directora de l´escola, Elisenda Clot, fixarà en els pròxims dies amb el suport de la comunitat educativa el disseny definitiu de la jornada.

El procés de concreció de la jornada que ara obriran les professores de Montellà inclourà la proposta a les altres quatre escoles que formen part de la Zona d´Escolarització Rural (Zer) Baridà-Batllia, és a dir les de Martinet, Lles, Prullans i Prats.