L'Ajuntament de Puigcerdà és favorable a la construcció de l'enllaç entre la carretera de Llívia i l'E-9 a través d'una nova rotonda a la carretera neutral entre la capital cerdana i l'enclavament. En una carta dirigida al ministeri d'Afers Exteriors ara fa un any, l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, explica al govern espanyol que el consistori puigcerdanès no té res en contra de la rotonda i que, si de cas, hi està d'acord perquè milloraria la seguretat. Aquesta posició topa frontalment amb la de l'Ajuntament de Llívia, dirigit també per CiU.

En una carta de l'Ajuntament de Puigcerdà enviada al president de la comissió de límits hispano-francesa, Álvaro Alabart, el 23 de març de l'any passat -quan encara no havia esclatat públicament la polèmica-, Piñeira apunta que "vull destacar que l'Ajuntament de Puigcerdà no veu cap inconvenient en la proposta plantejada per la Prefectura dels Pirineus Orientals". En la carta, que s'adjunta amb el projecte de la rotonda que prèviament França va enviar a l'Ajuntament, Piñeira argumenta a Alabart que la major seguretat del vial amb la nova rotonda justifica l'actuació: "entenem que la solució proposada millora la seguretat vial en un punt conflictiu i alhora dóna prioritat de pas als vehicles que circulen per aquesta ruta neutral". En aquest sentit, l'Ajuntament de Puigcerdà considera que la construcció del nou enllaç viari no perjudica els seus interessos i tampoc no va en contra de la preferència de pas que recullen els acords internacionals que deriven del tractat dels Pirineus del 1659. Posteriorment a aquesta comunicació amb l'estat espanyol, el mes de maig l'alcalde puigcerdanès va enviar una nova carta a la sotsprefecte dels Pirineus Orientals, Alice Coste, en la qual se li comunica la posició de l'Ajuntament. La carta fa constar a Alice Costa "la posició favorable de l'Ajuntament de Puigcerdà a la construcció d'un nou nus viari a la carretera neutral entre Puigcerdà i Llívia".

Llívia s'hi oposa frontalment

El projecte que planteja la prefectura de França per fer-hi una rotonda topa amb la voluntat de Llívia de mantenir la preferència de pas amb l'única carretera que connecta el poble amb la Catalunya Sud. L'estat francès, en canvi, vol fer una rotonda que enllaci aquesta carretera amb l'E-9 per fer més còmoda la circulació dels vehicles que hi transiten entre el Pimorent i Perpinyà, molts dels quals són camions. Llívia vol evitar perdre la preferència i facilitar que el trànsit de camions s'acosti al poble per tal de no haver de creuar la Guingueta.