Un grup de joves cerdans i urgellencs que estudien a l'institut Joan Brudieu de la Seu d'Urgell van participar ahir a Istanbul com a únics representants de l'estat espanyol al "Dia de la Infància i la Sobirania Nacional". Els joves assisteixen fins divendres a aquesta trobada representant Catalunya i les tradicions del Pirineu, amb l'estelada com a bandera de representació.

El grup de joves el formen 24 estudiants, els quals han viatjat a Turquia acompanyats de dos professors. Allà tenen com a objectiu escenificar algunes de les manifestacions culturals de la Cerdanya i l'Alt Urgell, com ara el ball cerdà que se celebra cada Pasqua a la capital urgellenca, sardanes o peces de música tradicional, per la qual cosa han assistit a la trobada equipats amb els vestits tradicionals.

Els joves han estat convidats pel departament de llengua espanyola de l'escola Doga Schools d'Istanbul gràcies a la mediació de l'urgellenc Carles Isern, resident a la capital turca i professor d'espanyol al mateix centre. L'Ajuntament de la Seu també ha col·laborat en aquest intercanvi cultural, fins al punt que el regidor d'Ensenyament i Cultura, Jordi Martín, també ha acompanyat l'expedició a Istanbul. Segons han explicat des del consistori, els alumnes pirinencs participaran en aquest intercanvi cultural juntament amb altres estudiants de més de 36 països d'arreu del món. Durant els vuit dies que dura l'experiència -la van començar dijous de la setmana passada- els joves prendran part en diferents actuacions tradicionals basades en la dansa, la música, l'art, l'esport i el teatre.

Mescla de cultures

En paral·lel a la participació a la jornada cultural, els joves aprofitaran l'estada a Istanbul per conèixer la ciutat i la combinació de cultures cristianes i musulmanes que s'hi mesclen. En aquest sentit, des de l'institut han explicat que a l'entorn de la trobada els joves treballaran els conceptes d'amistat, germanor i la importància de viure en pau en una societat plural. Els joves pirinencs, que conviuen amb famílies turques que els han ofert allotjament, també aprofitaran la participació al "Dia de la Infància i la Sobirania Nacional" per conèixer els costums de les altres colles participants d'arreu del món.