L'Ajuntament de Puigcerdà tem que el tancament temporal del túnel del Pimorent afecti l'arribada de turistes i comporti un nou entrebanc per a l'economia local, basada en el comerç i l'oferta d'oci. El consistori sap que si bé la principal via d'arribada de turistes i segons residents és la xarxa de carreteres que van cap al sud, principalment l'eix del Llobregat, el túnel del Pimorent suposa un dels passos clau pel Pirineu i, per tant, ara la capital cerdana quedarà al marge d'aquest pas.

El túnel del Pimorent, inaugurat l'any 1994, és la via de pas més directe per la serralada en l'eix de comunicació entre Barcelona, Tolosa i París. Cada dia rep una mitjana de trànsit de 1.500 vehicles, molt similar a la del túnel del Cadí. Molts d'aquests vehicles passen per Puigcerdà, la ciutat més gran entre Berga i Tolosa i, per tant, un punt clau per a l'aturada.

Ara, però, la galeria estarà tancada fins al mes de novembre per fer-hi obres que en milloraran la seguretat. En aquest sentit, la regidora de Turisme de Puigcerdà, Montse Dolcet, ha argumentat que "la veritat és que no és una notícia gaire bona" i ha intentat trobar-hi la part positiva: "...però si ha de millorar la seguretat i la viabilitat en un futur, espero que a la llarga ens compensi". Dolcet ha considerat que "el túnel de Pimorent és una via d'accés ràpida per al turista francès que accedeix des de l'Arieja que vol venir a passar el dia o les seves vacances a la nostra comarca....evidentment ens perjudicarà turísticament ja que el temps que s'haurà d'invertir a arribar a les nostres contrades serà considerablement superior a l'actual". La regidora Dolcer ha recordat que bona part de l'any el coll de Pimorent es veu afectat per unes condicions meteorològiques adverses: "cal tenir en compte que tot i que ja som a la primavera és molt provable que encara torni el fred i nevi a les cotes més altes. En aquest cas, l'accés a la Cerdanya seria molt difícil i podria arribar a estar tancat; set mesos és molt temps i pot perjudicar l'a- fluència del turista de pas al llarg d'aquesta primavera, tot l'estiu i el principi de la propera tardor".

Evita el coll de 1.915 metres

El túnel de Pimorent, inaugurat l'any 1994 per Mitterrand, González i Pujol, fa 4.800 metres de llarg i estalvia el pas pel coll, situat a 1.915 metres d'alçada.