El Camí dels Bons Homes, una de les rutes per a vianants i genets que aporta més visitants a la Cerdanya, ha creat un nou ramal per enllaçar la comarca amb l'Alta Cerdanya i l'Arieja més accessible que l'actual pas per la Portella Blanca d'Andorra. La nova variant connecta Bellver i Porta, ja a l'Alta Cerdanya, anant cap al nord-est en direcció a Éller, Meranges i Guils. L'actual traçat enllaça Bellver i Porta per una ruta que va cap a l'oest per Prullans i la vall de la Llosa, ja en alta muntanya.

Un dels principals avantatges de la nova variant és que evita l'ascensió a la Portella Blanca d'Andorra, límit fronterer que connecta la Baixa i l'Alta Cerdanya. Aquest punt, al capdamunt de la vall de la Llosa, està situat a 2.500 metres, de manera que a l'hivern no s'hi pot passar. El Consell Regulador del Camí dels Bons Homes calcula que l'itinerari per la Portella Blanca tan sols es pot fer entre el quinze de juny i el quinze de setembre i que per tant ara, amb el nou itinerari, podrà doblar la temporada del Camí dels Bons Homes i allargar-la cent dies més. La nova variant té el seu punt més alt en els 1.661 metres que assoleix a Porta i els 1.793 als entorns de Meranges, on, a més, la situació encarada al sud fa difícil que la neu hi persisteixi moltes setmanes. Així, la nova variant hivernal del camí passa per la solana de Puigpedrós i la vall de Carol i pobles de la Baixa Cerdanya com ara Ordèn, Éller, Meranges i Guils i té una distància total de 42 quilòmetres. En aquest sentit, aquesta nova alternativa proposa una solució a un dels problemes endèmics que ha tingut el Camí dels Bons Homes des de la seva regulació, l'any 1998: l'excessiva distància de l'etapa entre Bellver i Porta i els pocs serveis que s'hi podien trobar, que ha estat escurçar-la. Encara actualment moltes vegades els caminants han de demanar un taxi quan arriben, de baixada, a l'encapçalament de la vall de la Llosa perquè no poden completar l'etapa fins a Bellver.

A tocar de Puigcerdà

Tant és així que la nova etapa permet als caminants dissenyar etapes més curtes en el pas fronterer entre l'Arieja i la Cerdanya. El consell regulador ha contactat amb establiments d'allotjament turístic d'Éller, Meranges, Guils de Cerdanya, la Tor de Carol i Porta perquè les persones que fan la ruta hi puguin fer nit i d'aquesta manera estalviar-se haver de fer una etapa de 42 quilòmetres. El consell també ha previst que amb la nova variant els caminants passaran més a tocar de Puigcerdà, pulmó turístic de la comarca, de manera que afegirà atractiu a la ruta. En les últimes setmanes els tècnics del camí han inspeccionat la zona i, a més de fer els contactes amb els serveis, han instal·lat la nova senyalització. El Consell Regulador ha fet aquesta tasca gràcies a una ajuda del programa de cooperació transnacional "RTAPB-POCTEFA 2007-2013" dels fons Feder.