Aquest estiu Llívia no reviurà el Campus de Cultura Popular Festcat que en els últims setze anys s'havia celebrat la segona quinzena de juliol i era un dels referents formatius i festius de la Cerdanya. La supressió de l'esdeveniment, que oferia formació durant el dia i un programa d'actuacions contrastades durant la nit, confirma una tendència que s'havia gestat en els últims anys amb, també, les cada vegada més grans dificultats de la Generalitat i de l'Ajuntament per finançar la trobada.

La direcció general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, que ha agafat el relleu del Centre de Cultura Popular i Tradicional, ha hagut de racionalitzar la despesa pública i ha prioritzat l'organització de campus allà on la gent del territori ja està fent accions culturals. En aquesta línia, el de Llívia era un campus amb un èxit consolidat però que es muntava i es desmuntava sense que hi hagués una base social al territori d'entitats o dinamitzadors que durant l'any promocionés la cultura popular. En paral·lel, la Festcat de Llívia havia aconseguit consolidar una xifra d'uns 150 alumnes fins l'any passat. En l'última edició, però, se n'hi van apuntar una vintena i l'organització va haver de suprimir quatre cursos. Tampoc no va muntar la vela de circ i durant les jornades es va instal·lar la sensació que el campus havia tocat fons. En un últim intent de supervivència, el campus s'havia reorientat cap a un curs de dinamitzadors socials.

Segons van explicar ahir des de la direcció general, la seva intenció en aquesta època de dificultats econòmiques és ajudar la gent del territori que ja està treballant per promocionar les tradicions i, doncs, no crear-li competència amb nous campus. Per això, el Govern, lluny de voler suprimir trobades, el que ha fet és obrir el ventall d'esdeveniments i accions relacionats amb la cultura popular que se celebren per tot el territori. El resultat és un programa, que ja es pot consultar al portal del departament de Cultura, amb prop d'una quinzena de propostes com ara cursos sobre el Camí ramader del Lluçanès; els jocs tradicionals, que es farà a Tàrrega i Anglesola; la dansa i la música tradicional, que es farà a Girona; tallers sobre entitats corals, que es farà a Barcelona; el Dansaneu, que arriba a la 22a edició a Esterri d'Àneu; un taller sobre la glossa a Espolla i un campus sobre jotes al Poble Nou del Delta.

Paral·lelament el departament també ha organitzat un programa de xerrades dirigides a tècnics que treballen en l'àmbit de la cultura. Aquest programa, que es farà en tres sessions per tot el territori, suplirà la formació per a tècnics que també oferia la Festcat de Llívia.