Puigcerdà celebra aquest cap de setmana els cent anys de tradició gegantera. La cita arriba dos anys després d'estrenar les noves figures, fetes seguint el model d'uns gegants locals documentats per Joan Amades fa un segle, i amb una colla de geganters que es veu consolidada i amb ganes de fer la passa definitiva. Per això ha demanat a la federació de colles del país l'organització per a l'any que ve de la Fira del Món Geganter.

En nom de la colla, Tània Puig ha explicat que el grup el formen una vintena de persones de tota la comarca i que en els últims dos anys ha aconseguit "posar Puigcerdà al mapa geganter de Catalunya". Tant és així que, segons ha explicat Puig, entre les colles d'arreu hi ha molt desig de pujar a Puigcerdà, un fet que abans no passava. Aquest canvi s'ha aconseguit gràcies a viatjar molt per les trobades geganteres, fins al punt que els geganters puigcerdanesos han assolit un ritme de dues sortides mensuals. Durant aquest any, en Puig i la Cerdanya han pres part en 30 cites festives, i de cara al 2015, la colla ja ha concertat sortides per a tot l'any.

Tània Puig s'ha mostrat esperançada que la federació de colles del país premiï aquesta trajectòria i concedeixi a Puigcerdà l'organització l'any que ve de la Fira del Mon Genganter, que és la cita més important del sector al país, segons la responsable de la colla. Aquesta decisió se sabrà el mes d'octubre en el transcurs de la celebració de l'actual edició de la festa, que enguany es farà a Sant Vicenç dels Horts.

Cap de setmana de balls

La celebració dels cent anys de tradició gegantera a Puigcerdà es farà amb un programa d'actes per a dissabte i diumenge, que serà la jornada central. Dissabte a la tarda, a partir de les sis, al Museu Cerdà s'oferirà un audiovisual anomenat Passegem els gegants, en què la colla repassa la seva trajectòria. Posteriorment, una cercavila dels gegants Puig i Cerdana portarà la música al carrer amb un recorregut que es clourà a la plaça de l'Ajuntament. Diumenge, la capital cerdana rebrà la visita de dinou colles, provinents, per exemple, de la resta de la Cerdanya, de Sant Fruitós de Bages, de Montornès del Vallès, de Santa Coloma de Farners, del Masnou, de Campdevànol, de la Seu, de Terrassa i del Poble Nou de Barcelona. La plantada es farà a partir de dos quarts de deu del matí a la plaça de Santa Maria. A partir del migdia, una cercavila passejarà totes les figures pel centre. En total, hi prendran part una quarantena de gegants i un centenar de geganters. A quarts de tres les colles dinaran plegades a la plaça del Call.