L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha portat a terme una campanya de control de coloms a través de l'esterilització que ha permès reduir el 23% la població d'aquestes aus a la ciutat. La població inicial estimada era d'uns 217 exemplars, i s'ha comprovat que la població al final del tractament ha estat de 168 exemplars, segons les xifres de l'Ajuntament.

La campanya s'ha fet amb OVISOP, un esterilitzant que fa que els ocells no es reprodueixin. La regidoria de Medi Ambient va iniciar la campanya el mes de maig i l'ha enllestit el desembre, actuant en l'època de posta d'ous dels coloms. Durant aquests mesos s'ha donat pinso de blat de moro recobert amb una pel·lícula de Nicarbazina, un fàrmac que té poder anticonceptiu pels coloms, els quals ho han anat menjant en dispensadors automàtics.

La instal·lació d'aquests dispensadors automàtics de menjar controlat "s'ha fet en els punts on es va detectar una major població de coloms i que alhora fos tècnicament viable", segons han explicat els responsables del programa. Així, es van instal·lar a la Catedral, per tractar la població de coloms al centre històric de la Seu, i a l'Eixample de la ciutat, concretament a l'avinguda del Salòria.