La Cerdanya no es dóna per vençuda i insistirà davant del Parlament en la propera legislatura, que ha d'iniciar-se després de les eleccions del 27 de setembre, perquè algun text normatiu reculli la reunificació de la divisió administrativa provincial. Així ho ha anunciat el president del Consell Comarcal i alcalde d'Alp, Ramon Moliner, que ha fixat la iniciativa com una de les principals a nivell comarcal si la seva formació, CiU, continua liderant el municipalisme de la Cerdanya.

Primer, la comarca va fer uns dos intents de portar un text legislatiu propi a la cambra de representants de la Ciutadella, l'última, l'any 2009, però en les dues ocasions els textos no van prosperar. En l'actual legislatura, el Consell Comarcal va considerar que, en aquest moment que viu el país amb el procés sobiranista al final d'una etapa, no era convenient proposar una nova llei i es va centrar en la proposició d'esmenes en la llei de governs locals. Amb aquest objectiu, representants de la Cerdanya van participar en la comissió parlamentària que en discutia el text. Però aquesta fórmula tampoc no ha satisfet les aspiracions cerdanes. Tant és així que Moliner ha argumentat que en la propera legislatura "el gran repte de la comarca haurà de ser aconseguir d'una vegada per totes eliminar aquesta trava que tenim en la divisió comarcal". El president del Consell ha recordat que "en el seu dia vam plantejar la llei de Cerdanya, en aquesta legislatura la vam deixar aparcada i, per això, hem presentat al·legacions a la llei de governs locals per tal que algun article o una disposició destaqui aquest tret de la Cerdanya que ens acaba perjudicant sempre, però la llei no ha tirat endavant".

"Ho hem d'aconseguir"

Amb aquesta nova situació, el màxim responsable de l'ens comarcal ha avançat que "en aquesta nova legislatura, sigui via llei de governs locals, tornant a plantejar la llei de Cerdanya o amb algun nou camí que puguem tornar a obrir, hem de mirar de ser capaços d'aconseguir que això s'acabi". Seguint aquesta premissa, els dirigents de CiU a la comarca, entre els quals hi ha el mateix Moliner, han establert que aquesta reclamació figuri entre els projectes que plantejaran les candidatures a les municipals del mes que ve.