Entre els aficionats a la meteorologia del país, i també entre els visitants de la Cerdanya que en volen saber la temperatura abans d'anar-hi, hi ha sovint la percepció que aquesta part del Pirineu és extremament freda. Ara una nova estació meteorològica mirarà de compensar aquesta percepció...

Molt sovint un dels motius d'aquesta creença ha estat donada pels registres de l'estació meteorològica de Das, que les estadístiques situen, efectivament, entre les que enregistren les temperatures més gèlides. Molts experts meteoròlegs i observadors del temps tant de la Cerdanya com d'arreu del país han reclamat històricament que l'estació de Das no és, en canvi, fidel al que passa al territori. La reclamació ha provocat nombroses cartes al director i, per altra banda, justificacions per part dels meteoròlegs, fins al punt que, per exemple, els de Televisió de Catalunya han admès la situació. El cas és que l'estació meteorològica de Das és situada a tocar de l'aeròdrom, al mig de la plana cerdana, a pocs metres del Segre i, doncs, és víctima dels cops de vent més freds i les humitats més intenses. Per això moltes vegades els registres entre l'estació i el mateix poble de Das han mostrat més de cinc graus de diferència i de molts més respecte a d'altres zones de la vall. El fenomen ha anat consolidant al llarg dels anys la idea que Das, i per extensió el seu entorn de la Cerdanya, és la zona més freda del país, i enregistra rècords de més de quinze graus sota zero molts hiverns.

Ara aquesta anomalia de la informació meteorològica es podrà si més no compensar gràcies a un acord al qual han arribat el Servei Meteorològic de Catalunya i l’Ajuntament de Puigcerdà, pel qual s’instal·larà una nova estació automàtica a la capital cerdana. L’estació es construirà a la zona del poliesportiu i, segons han remarcat els seus responsables, serà molt important, precisament, per complementar les que hi ha instal·lades a la Tossa d’Alp, l’aeròdrom de Das i el Malniu. Les dades de la nova estació es podran consultar en temps real també des del portal a Internet de l’Ajuntament de Puigcerdà, el qual assumirà el cost del manteniment, fixat en uns 1.500 euros anuals. La construcció del recinte i la instal·lació dels aparells, amb un cost de 10.000 euros, es farà en les pròximes setmanes a fi i efecte de poder inaugurar l’estació abans de Setmana Santa. L’acte de signatura del conveni s’ha fet aquesta setmana al mateix ajuntament puigcerdanenc amb l’assistència del director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig, l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, el president del Consell Comarcal, Ramon Moliner, i els regidors municipals Domingo Mora i Pere Valiente. Piñeira avisa que les prediccions de massa fred comporten menys turisme.

Càmera al campanar

El rol d’observador meteorològic de Puigcerdà ja es va encetar fa uns mesos amb la instal·lació al damunt del campanar d’una de les populars càmeres del temps de Televisió de Catalunya. Per poder tenir la càmera, que s’ha evidenciat com una gran eina de promoció turística per la presència reiterada davant l’espectador, l’Ajuntament paga 7.800 euros l’any.