Nou pas entre les institucions del territori per crear un producte turístic innovador: un forfet ferroviari conjunt que permeti viatjar amb avantatges utilitzant el Cremallera de la vall de Núria, la Renfe entre Ribes de Freser, Puigcerdà i la Tor de Querol, i el Tren Groc des de l'estació d'aquesta població cerdana cap a Vilafranca de Conflent.

La primera passa per a aquest nou projecte l'han fet Ferrocarrils de la Generalitat, l'Associació Transpirinenca, el Consell Comarcal del Ripollès i el Consell Comarcal de la Cerdanya. Els quatre organismes van signar ahir un conveni en el qual posen sobre la taula l'acord d'aprofitar conjuntament les tres infraestructures ferroviàries per crear el nou producte turístic. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner, ha explicat que, a partir d'aquest acord, "iniciarem els treballs que ens han de portar a la presentació d'un dossier a la pròxima convocatòria de subvencions Poctefa al voltant del tren a partir de tres potes: el cremallera de Núria, la Renfe i el Tren Groc". Aquesta línia d'ajudes són les que atorga la Comissió Europea a través dels programes de cooperació interregional, com el que comparteixen els estats espanyol, francès i andorrà. Aquest programa va ser aprovat per la Comissió Europea l'any 2015 per desenvolupar projectes de cooperació a tota la zona del Pirineu, en un àmbit territorial en el que viuen 15 milions de persones. L'òrgan de gestió del programa Poctefa és la Comunitat de Treball dels Pirineus, en la qual hi ha representats els territoris de l'Aquitània, el Migdia Pirineus, el Llenguadoc- Rosselló, Euskadi, Navarra, l'Aragó, Catalunya i Andorra. Moliner ha remarcat que, amb la signatura del conveni, els quatre actors es comprometen a treballar per elaborar el projecte a Poctefa, de manera que es tracta de "la primera pedra" del futur forfet.

El projecte d'unir en un sol forfet els tres tiquets ferroviaris és també una demanda del Comitè d'Usuaris del Tren Groc, que així ho va exposar en una de les seves últimes assemblees. La seva creació convertiria la zona del Ripollès, la Cerdanya i el Conflent en una nova destinació turística per als moltíssims aficionats al tren i al turisme ferroviari que hi ha a Europa.

L'acord el van signar ahir a la seu del Consell Comarcal, a Puigcerdà, el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Enric Ticó, el president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner, el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joan Manso, i el president de l'Associació Transpirinenca, Joan Vilalta.