Tècnics de la Generalitat han detectat la presència de llops entre les comarques del Ripollès i la Cerdanya, on l'equip de seguiment ha fet el 2015 un total de 37 itineraris per la neu per detectar rastres i ha col·locat càmeres per filmar-los.

El llop va tornar a habitar a Catalunya l'any 2000, des d'aleshores s'ha tingut constància cada any de la seva presència i el 2015 s'ha tornat a detectar la presència d'algun exemplar d'aquesta espècia protegida (Canis lupus).

Les trampes fotogràfiques que han col·locat últimament l'equip i el seguiment realitzat han començat a donar els primers resultats i han permès obtenir imatges d'aquesta espècie protegida a la comarca del Ripollès.

Durant el 2015 es van realitzar nou observacions de llop que els tècnics han considerat fiables, sis en el Ripollès i tres en la Cerdanya.

Segons han informat fonts de la Generalitat, les mostres genètiques no han pogut determinar si es tracta del mateix individu detectat el 2012, 2013 i 2014 que, de manera itinerant, entra a Catalunya des de França.

Des de l'any 2000 es té constància de la presència de llops cada any sempre de les comarques de la Cerdanya, Alt Urgell, Berguedà, Solsonès i el Ripollès.

A més, caldria afegir el Moianès, on es va detectar l'any 2010.

Les últimes evidències continuen centrant-se sobretot en el Ripollès i la zona limítrof de la Cerdanya.

En el Ripollès, les dades comencen a partir de 2004 i es fan més notòries a partir del 2012.

Els indicis obtinguts recentment tornen a ser pocs, sobretot des de 2011, any en que ja no es detecta una presència estable del llop en les muntanyes del Cadí.

Com a novetat en el seguiment del llop, durant el 2015, els tècnics de la Generalitat han instal·lat vuit càmeres fotogràfiques per intentar detectar la seva presència.

Aquests aparells són iguals als quals utilitza el grup de seguiment de l'ós, es disparen de forma automàtica amb el moviment d'algun animal i s'han instal·lat de manera estratègica en punts que es consideren possibles llocs de pas del cànid.

Aquest primer trimestre de l'any les vuit càmeres situades a la comarca del Ripollès han captat sis moments de pas de llops, sense que es pugui determinar que es tracti del mateix exemplar o de diversos.

Les més recents són del passat 4 de març.

La Generalitat ha especificat que durant el 2015 i aquest 2016 no s'ha comprovat cap presumpte dany de llop al bestiar.

De fet, l'últim dany comprovat al guanyat domèstic es va produir fa sis anys al Moianès.

Tots els llops detectats a Catalunya tenen un origen francès i no s'ha localitzat cap animal que provingui de les poblacions ibèriques.

En aquests anys se n'han identificat 14 de diferents, amb un màxim de cinc individus coexistint el 2008.

Per aquest motiu no es pot concloure que hi hagi una població establerta, sinó més aviat individus dispersos i els tècnics tampoc no tenen constància de cap reproducció.