Càritas d'Urgell i el Consell Comarcal de la Cerdanya han acordat ampliar el programa social a partir de la roba que donen les famílies Grapats amb un nou punt de recollida a la deixalleria de Puigcerdà. Aquest nou espai ha de permetre donar un nou impuls al programa pel fet que es tracta d'un equipament on els veïns ja hi van a deixar coses, segons preveuen els responsables de Càritas.

Actualment Càritas té repartits per la Cerdanya onze punts de recollida, tots als carrers dels municipis. Amb el nou punt de recepció, Càritas i el Consell creuen que la recollida de roba podrà créixer i, a més, donarà molta més visibilitat i presència a l'entitat solidària. Tant és així que el nou centre de recollida de la deixalleria "ens permet fer el treball de conscienciació per explicar que treballem per una economia circular intentant allargar la vida de la roba", segons ha explicat el responsable del programa, Ernest Garcia. Amb el programa Grapats, Càritas d'Urgell dóna feina actualment a dotze persones, algunes de les quals amb risc d'exclusió social.

L'entitat del bisbat d'Urgell recull anualment 220 tones de roba usada en tot el territori de la diòcesi. D'aquest volum de roba, el 10%, és a dir unes 22 tones, sorgeixen de les donacions de les famílies de la Cerdanya. En els últims anys, les donacions han crescut al voltant del 20% anual. Una vegada recollida la roba dels onze punts de recepció al costat dels contenidors de residus, Càritas porta les peces al local de triatge de la Seu d'Urgell. En aquesta part del procés, la majoria de la roba es converteix com a residu tèxtil, ja fora del circuit comercial. A través de la cooperativa Roba Amiga es fa un segon triatge de la roba, de manera que el 7% final es classifica a la mateixa seu, es planxa i s'envia als robers de Càritas, com ara el de Puigcerdà, o es posa a la venda a la botiga de roba usada que el bisbat té a la capital urgellenca. De la resta, el 50% s'exporta a països del tercer món, amb la qual cosa l'entitat fomenta la creació de llocs de treball i enforteix l'economia local; el 35% es recicla, convertint la roba en borra i filats per a la indústria tèxtil i altres; el 8% s'incinera per crear energia elèctrica ja que el seu mal estat no permet cap tractament de reaprofitament. Del 7% que es reparteix en robers solidaris i en la botiga Espai Grapats s'ha impulsat també les vendes a través d'Internet, la qual cosa suposa la primera experiència de venda solidària de roba de segona mà per Internet a l'estat, segons han remarcat els mateixos responsables de Càritas. En els últims mesos, l'entitat ha donat 1.200 peces valorades en 5.617 euros a 91 famílies de la Seu, Puigcerdà i Vielha.