Els Mossos d'Esquadra han detingut dos homes de nacionalitat albanesa, de 41 i 27 anys d'edat com a presumptes autors de 35 robatoris. Segons els agents, els assalts es van produir entre els dies 30 d'abril i 5 de maig a Tòtil, Campdevànol, Planoles, Ribes de Freser i Planés i entre el dimecres 4 i el dilluns 9 de maig a les localitats de la Molina, Vilà d'Urtx i Alp.

Davant d'aquesta cadena de robatoris els membres del cos policial van iniciar una investigació per identificar i detenir els autors, després de comprovar que totes les accions compartien un mateix modus operandi. Els autors cometien els robatoris entre la una i les sis del matí en domicilis de primera residència situats en zones properes a la via del tren.

El mètode per accedir als habitatges consistia en trencar el bombí de la porta i deixar-lo en testos de plantes situats fora del domicili. Un cop dins els lladres sempre s'enduien el mateix tipus de botí: diners, joies, telèfons mòbils, tauletes electròniques i objectes petits i fàcils de transportar.

Tot i que en els 12 robatoris amb força de la Cerdanya, cap de les víctimes va poder veure els lladres, els investigadors van relacionar ràpidament els autors amb 23 robatoris més comesos feia setmanes al Ripollès. Les coincidències en el modus operandi i altres gestions van permetre els mossos posar-se sobre la pista de dos homes de nacionalitat albanesa que utilitzaven el tren per desplaçar-se i arribar a domicilis de primera residència durant la nit. En aquest sentit, es tenia la sospita que els autors acampaven durant el dia a la muntanya per preparar els robatoris que cometien sempre de nit mentre els propietaris dormien.

La descripció física aportada pels investigadors va ser clau perquè una patrulla de la comissaria de Puigcerdà identifiqués a l'estació de tren del municipi dos homes que coincidien amb la descripció física dels presumptes autors. A més, en l'escorcoll els agents van trobar-los objectes provinents d'un dels robatoris de la Cerdanya, eines utilitzats en els robatoris i una tenda de campanya.

Els dos detinguts passaran en les properes hores a disposició judicial.