El Parc dels Búnquers de Montellà i Martinet ha reobert les instal·lacions i espera iniciar aquest mes de maig una nova etapa de rellançament. Després que el parc hagués de tancar el mes de setembre a causa de les esllavissades que experimentava el terreny on hi ha alguns dels búnquers i que planegés sobre l'equipament l'ombra del tancament definitiu, aquest centre turístic i cultural del Baridà ha decidit reobrir gràcies al fet que en aquests mesos l'Ajuntament ha pogut executar un pla d'obres per reforçar-ne la seguretat.

La situació dels búnquers, construïts després de la guerra civil com a línia de defensa en un entorn de bosc, feia que en èpoques de pluja hi hagués esllavissades que posaven en perill els espais visitables, fins al punt que els informes tècnics aconsellaven una actuació urgent.

A l'hivern, un projecte arquitectònic ha permès actuar al búnquer del Cabiscol, el més afectat. Les obres s'han centrat en la cobertura d'algunes zones amb formigó i s'han reforçat les parts més febles de l'habitacle. Els responsables del parc tenen sobre la taula una segona fase de reformes que també permetria reforçar la seguretat del búnquer de la Roca de la Mel, tancat parcialment. Aquesta futura fase, que està pendent de rebre assignació pressupostària, hauria de permetre instal·lar la senyalització i la il·luminació i arreglar algunes zones per poder fer circular tot el recorregut del parc. El búnquer de la Roca de la Mel ja va ser objecte d'una reforma fa uns anys consistent en el reforçament del sostre.

Superar els 3.000 visitants

Els gestors del Parc dels Búnquers han iniciat aquesta nova etapa amb un nou programa de comuniciació i difusió a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. El repte de l'equipament és superar els 3.000 visitants que rep cada any, segons ha explicat la tècnica del parc, Anna López. En aquest sentit, els búnquers ja han començat a rebre en les últimes setmanes els primers visitants del mateix territori i de Barcelona els caps de setmana.

De cara a l'estiu el parc obrirà cada dia de la setmana i té previst programar una agenda cultural pròpia amb concerts i altres actes que converteixin l'entorn dels búnquers i el centre d'interpretació en un nou espai d'atracció turística.