La visita que el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va fer el mes de setembre a l'edifici del futur escorxador transfronterer de la Cerdanya ha donat fruit. L'ens provincial ha aprovat una ajuda de 300.000 euros per tal que es puguin desbloquejar les obres de l'edifici, que està acabat des de fa dos anys però manté pendents de fer els acabats interiors.

Aquesta partida que ara ha assumit la Diputació és la que en un principi havia de posar la Generalitat segons el compromís que va adquirir l'antic departament de Política Territorial al principi de la dècada.

L'aportació de la Diputació es farà en dues anualitats, la primera de les quals aquest mateix any, i la segona durant l'any que ve. D'aquesta manera, la Diputació se suma a un projecte la inversió del qual fins ara havien assumit altres administracions. Amb la subvenció aprovada, el Consell Comarcal podrà acudir a alguna entitat bancària amb la subvenció com a aval per tal de poder disposar de diners el més aviat possible i pagar les obres que falten. De fet, la falta de diners en mà és el que ha alentit la construcció d'un equipament que es va projectar fins i tot abans de l'hospital transfronterer.

Es va començar fa sis anys

El repte del Consell Comarcal i les institucions públiques i privades de l'altre costat de la frontera estatal és que l'escorxador pugui entrar en funcionament aquest mateix any, per bé que ningú no hi vol posar la mà al foc tenint en compte el currículum de terminis posposats fins ara. L'acord per a l'inici de les obres de l'escorxador, situat al terme municipal d'Ur, al costat nord de la frontera, es va signar l'any 2010 i tenien un termini d'execució fixat d'un any.

L'actuació, però, va començar amb retard i, ja l'any 2012, l'impagament dels treballs les va aturar. Des de llavors, el Consell buscava fórmules per aconseguir els 300.000 euros que li faltaven per completar la seva part d'inversió en el projecte, uns 2,5 milions d'un total d'uns 5.