Els representants dels serveis d'emergències mèdiques participants en el primer Congrés Internacional d'Helicòpter Sanitari (HEMS), celebrat a Puigcerdà, van reclamar més coordinació per part dels estats per tal de poder atendre amb condicions les actuacions en zones de frontera i de muntanya.

Així ho va plantejar el codirector del congrés i cirurgià de l'Hospital de Cerdanya, Toni Veres, el qual va assenyalar que caldria més coordinació entre països, ja que, "malgrat que tothom posa el seu esforç, no es treballa amb tota la col·laboració que seria desitjable". En aquest sentit, Veres ha remarcat que, precisament, la celebració del congrés serveix per establir aquesta coordinació necessària. Veres va argumentar que "no és un problema de mala fe, sinó que són les dificultats que comporta l'administració... El SEM és coordinat per dues conselleries, Interior i Salut, i seria desitjable que es coordinessin, i a vegades no és tan fàcil com pot semblar".

Base aèria per a Puigcerdà

D'altra banda, Veres va apuntar la necessitat que l'hospital de Puigcerdà disposi d'una base aèria pròpia amb un helicòpter d'emergències medicalitzat. El codirector del congrés va apuntar que "seria ideal per les característiques de l'Hospital de Cerdanya, ja que és un centre aïllat amb una accidentalitat a muntanya important".

El Congrés Internacional d'HEMS va reunir a Puigcerdà un centenar de professionals de les emergències mèdiques de Catalunya, França, Andorra i Sud-amèrica. Veres va explicar que el Congrés ha de servir per conèixer els diferents protocols que s'utilitzen a cada país i per funcionar i coordinar-se millor.