L'Ajuntament de Puigcerdà ja té a punt una proposta arquitectònica per al futur edifici de l'estació d'autobusos, que el consistori fa anys que vol construir al costat de la de Renfe. Amb la proposta sobre la taula, l'Ajuntament demanarà a Adif la signatura d'un acord per poder començar l'execució del projecte al més aviat possible.

Les negociacions entre el consistori i Adif ja han començat. En les primeres reunions, l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries va valorar la proposta puigcerdanenca fins al punt que l'equip de govern n'està polint els detalls. Segons l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, es tracta d'un edifici amb dues grans zones, una d'andanes cobertes i un edifici amb sales d'espera, oficines, serveis i espai d'aparcament.

L'edifici, dissenyat conjuntament amb el departament de Territori i Sostenibilitat, s'ha de complementar amb els serveis ja existents a l'estació de Renfe, de manera que, per exemple, no tindrà restaurant, perquè a l'estació de Renfe ja n'hi ha un, i en tot l'entorn n'hi ha molta oferta, en paraules del batlle. El futur edifici de l'estació d'autobusos es construirà al solar asfaltat que hi ha actualment entre l'estació de Renfe i una benzinera, a l'entrada del nucli urbà.

El solar queda enlairat respecte d'un carrer que no es modificarà, de manera que l'accés i sortida de la nova terminal es podrà fer per dos costats. Piñeira ha explicat que les negociacions amb Adif se centren, principalment, en dos punts; d'una banda, la construcció de l'estació d'autobusos gràcies a una "obtenció anticipada" dels terrenys, i de l'altra, la reordenació urbanística d'unes terres que té la mateixa Adif a prop de l'estació.

Amb aquesta reordenació, l'ens estatal obtindria com a contraprestació uns usos nous en els seus terrenys. La intenció de l'Ajuntament és tancar la taula de negociació amb Adif abans de l'estiu. D'aquesta manera, l'ens ferroviari donaria per bona la proposta d'edifici de Territori i Sostenibilitat i, al mateix temps, l'Ajuntament, i també la Generalitat, aprovarien els nous usos dels terrenys que Adif té al costat de les vies.

Amb el nou aprofitament de l'indret, Adif podria treure un rendiment que compensaria l'entrega dels dominis per a la terminal, per a la qual la Generalitat ja té prevista una inversió de 552.918 euros.