Al carrer Major de Puigcerdà, un dels nombrosos aparadors que atrauen l´atenció de veïns i turistes amaga un petit tresor de la història local. És un local d´aquells d´abans, amb decoració senyorial de fusta, vidre i miralls on es respira experiència i puigcerdanisme de pedra picada a través d´una olor dolça penetrant. És la pastisseria Cosp, un establiment lligat a la vida de sis generacions de vilatans que aquest any la Generalitat ha premiat pels seus 209 anys d´història. Més de dos segles endolcint les taules cerdanes.

Una llicència d´activitats de l´agost del 1806, que més aviat sembla un pergamí, en dóna fe. El governador militar de l´època, en representació del rei Carles IV, atorgava permís a Carles Cosp per vendre pa de talla, pa de pessic i pastissos. Sis generacions i tot un arbre genealògic després, la pastisseria es manté oberta i continua servint amb excel·lència el que van començar els avantpassats. Ara la regenta Susana Cosp, que remarca amb orgull un altre motiu de celebració: «després de sis generacions sóc la primera dona al capdavant de la pastisseria». La llicència d´activitat, que va trobar el pare de la Susana, ha esdevingut l´emblema identitari de la pastisseria i la prova gràcies a la qual han pogut saber exactament on comença una trajectòria que a la família ja intuïen que era llarga: «sense aquest document no sabríem quants anys té la pastisseria; a molts comerços els passa, saben que són molt antics, però no ho poden acreditar», segons apunta Susana Cosp.

«Som pioners del milfulls»

En els 210 anys de trajectòria que celebrarà aquest any, la pastisseria s´ha especialitzat en dos productes estrella. Per una banda, el milfulls, del qual reivindica la paternitat: «ara ja el fa tothom, però en vam ser els pioners». Cosp explica que va ser el seu rebesavi qui va crear la pasta a base de mantega, crema i merenga per una visita del rei Alfons XII. L'altra gran especialitat és la magdalena, que encara elabora tal com la feia la primera generació de la família puig-cerdanesa, fa més de dos segles. Una gran magdalena al carrer avisa els vianants que aquesta és una de les seves meques. Cosp explica que «molta gent ens demana la recepta, però és secreta». Una altra delicadesa que agrada molt als clients és el cerdà de cabell d´àngel. Gràcies a aquesta perseverança, la família Cosp ha rebut un dels guardons als negocis centenaris dels Premis Nacionals a la Iniciativa Comercial de la Generalitat.