El nou ós que pobla des de dilluns a la nit les valls dels Pirineus centrals, Goiat, un ós bru eslovè, serà un punt d'inflexió en la gratificació a ramaders i pagesos per la pèrdua de bestiar i cultius per la presència d'animals com l'ós, el llop o el voltor.

El programa de reintroducció de l'ós, amb una aportació de la Unió Europea, permet al govern contractar una assegurança per fer front a les pèrdues que puguin ocasionar els animals. Aquest dimarts, al mateix moment que es donava a conèixer l'alliberament de Goiat, el Govern explicava la garantia per als ramaders.

El departament de Territori va dir que els óssos són animals omnívors. I que tres quartes parts de la seva alimentació està basada en els vegetals -com herbes, fruits secs o fruita-, a més d'insectes, mel, bolets i ous. Aquesta és la situació habitual, però l'administració admet que hi ha proves documentades que també ha atacat bestiar. El mateix programa de reintroducció de l'ós ja preveu aquesta situació. "Les accions encaminades a afavorir la coexistència amb aquest sector són un dels eixos principals del projecte. No en va representen, aproximadament, el 40% del pressupost del Piroslife, és a dir, més d'un milió d'euros, majoritàriament per al Pallars Sobirà i la Val d'Aran", van explicar fonts del departament.

En aquest sentit, el director general de Polítiques Ambientals, Ferran Miralles, va explicar que "aquest estiu tindrem a punt una modalitat de pòlissa mitjançant la qual serà la Generalitat qui assegurarà el bestiar per danys d'ós, llop o voltor, en comptes dels ramaders". Així, "si es produeixen danys, el pagament es podrà fer en cinc dies, un cop peritat", un termini molt més àgil que en l'actualitat, ha concretat. Aquesta ha estat una de les queixes que han capitanejat pagesos de la Catalunya Central afectats pels atacs, sobretot, de voltors.

S'estan realitzant diferents accions per a la prevenció d'atacs d'ós bru sobre ramats i arnes. A banda del pagament dels danys ocasionats, existeix un programa de suport a ramaders i propietaris de ramats en règim extensiu de muntanya, perquè agrupin els seus ramats com a mesura efectiva de protecció i de vigilància quan pasturen en zones amb presència d'ós bru. S'han contractat pastors i ajudants de pastors d'ovelles i cabres, vaquers i eguassers per controlar i supervisar els animals a muntanya i també es du a terme la col·locació, el control i el manteniment de vailets elèctrics instal·lats per protegir les arnes d'explotacions apícoles contra possibles predacions.