L'Alta Cerdanya es mobilitza perquè el nom de la nova regió que ha de substituir les del Llenguadoc Rosselló i Migdia-Pirineus inclogui el concepte de la catalanitat. Amb aquesta voluntat, partits i institucions han fet una crida als cerdans a assistir a la manifestació que se celebrarà aquest dissabte a Perpinyà. Paral·lelament, estudien l'organització d'un acte propi a la Cerdanya la setmana que ve.

"La denominació de la regió no és qualsevol cosa sinó que és el principi de tot". Així ho ha afirmat l'alcalde d'Estavar i membre de l'Institut d'Estudis Ceretans, Laurent Leygue, el qual defensa la denominació Occitània-País Català perquè és representativa de tot el territori que abraça la regió.

De moment la mobilització s'ha fet mitjançant les xarxes socials i, doncs, els que vulguin anar a la manifestació ho hauran de fer en vehicles privats. No obstant això, Leygue ha anunciat que estan analitzant l'organització d'un acte de protesta a la Cerdanya pels pròxims dies per tal de permetre a tothom que manifesti la seva posició. L'assistència de cerdans a la mobilització d'avui marcarà el calendari d'actes.

Estatut propi per a Catalunya

Els manifestants avui a Perpinyà no tan sols demanaran mantenir la catalanitat a la denominació de la regió administrativa sinó també l'impuls d'un estatut propi per a la Catalunya Nord "una mica com ja té Còrsega", segons ha apuntat Leygue. En aquest sentit, el polític d'Estavar i dinamitzador cultural ha argumentat que d'aquesta manera es podria blindar la supervivència de la territorialitat catalana al nord del Pirineu i que, en canvi, quedar exclosos de la denominació de la regió suposaria un pas en el camí cap a la desaparició de la cultura local dins l'estat.