La campanya d'excavacions a les restes iberes del Castellot de Bolvir han tret a la llum una torre de la muralla romana que ha sorprès els arqueòlegs, ja que en desconeixien la seva existència. La torre es troba en el pas d'entrada al jaciment i per aquest motiu no s'havia excavat encara en aquest lloc. El codirector de l'excavació, Jordi Morera, ha assenyalat que "teníem coneixement de què els romans en arribar a l'assentament al segle II havien fet moltes reformes, havien fet un front murallat i dues torres a la porta d'entrada". Per això, apunta Morera, "el descobriment d'aquesta torre a una de les puntes de la muralla ha estat sorprenent". Els arqueòlegs que dirigeixen l'excavació han explicat que l'actual campanya també servirà per seguir descobrint tota la corona de la muralla medieval.

Durant gairebé dos mesos estaran els arqueòlegs excavant, restaurant i consolidant les estructures descobertes enguany al jaciment iberoromà del Castellot de Bolvir. El director de l'excavació, Oriol Olesti, ha dit que "el jaciment té un vessant científic i didàctic i per això durant tres setmanes tenim estudiants treballant aquí". Durant tres setmanes de juliol una cinquantena d'estudiants, de Catalunya, Espanya i França, passaran pel jaciment per tal d'ajudar en les tasques als arqueòlegs.

Morera ha explicat que enguany hi havia diferents objectius marcats, un era continuar documentant la muralla medieval per tal de fer tota la corona que envoltava l'assentament. I un altre seguir excavant la part interna per tal de tenir informació de les tres fases, ceretana, republicana i medieval. El codirector de l'excavació ha reconegut que "la troballa de la torre de la muralla ens ha canviat les coses, fins ara no sabíem que també havien fet una torre a cada punta d'aquesta muralla, no ens ho esperàvem gens".

Morera ha explicat que durant l'excavació es troben moltes peces petites i trossos de ceràmica. "Enguany hem trobat una petita destraleta, doble destral, que vinculem a l'època republicana romana, encara no sabem del cert perquè devia servir", ha dit Morera.

En el marc de les campanyes d'excavació i restauració, la primera setmana d'agost es farà un taller de recreació de com es feia el ferro en època antiga, es farà el procés igual, es faran les carboneres, es farà un forn amb material i tècniques de l'època, i finalment es farà el forjat final i obtenció de ferro.

Les restes del poblat iberoromà del Castellot van ser descobertes pels arqueòlegs Oriol Olesti i Oriol Mercadal l'any 1992. Va ser, però, a partir de l'any 2006 quan s'hi va començar a treballar gràcies a la voluntat de l'ajuntament de Bolvir. L'excavació es duu a terme amb subvenció de la Generalitat, l'Ajuntament, i l'Autònoma que hi desenvolupa un campus d'arqueologia on es treballa amb els estudiants del grau d'arqueologia.