La divuitena edició de la Universitat Ramon Llull Puigcerdà, que es va clausurar aquest divendres, va aconseguir doblar el percentatge de nous alumnes, la qual cosa era un dels principals reptes dels organitzadors. Després de divuit anys i una crisi econòmica, els membres de l'Associació Universitària de Cerdanya (AUCer) buscaven una fórmula per garantir el model, i el van aconseguir amb una programació de la graella de cursos pràcticament a demanda, segons va explicar el seu president, Francesc Armengol.

La Universitat d'Estiu va programar menys cursos que altres anys, la qual cosa va reduir el número d'alumnes dels habituals 400 als 360, però va augmentar la ràtio de participants en cada grup, que es va situar en els 20 estudiants. Paral·lelament, la convocatòria de cursos sobre temàtiques amenes i lligades a entitats locals va disparar el percentatge de nous alumnes. Si tradicionalment se situava al voltant del 8%, els alumnes nous van ser al voltant del 20% del total. Armengol va remarcar que aquesta fórmula havia possibilitat "que hi pugui participar tothom, és a dir, gent amb estudis i gent sense".

La clau d'aquest èxit va ser la programació de cursos nous, com ara els de música simfònica, el de parlar en públic de la graella júnior, el que es va organitzat conjuntament amb la Fundació Adis per donar suport a les persones amb discapacitats o el de recerca de la felicitat. En aquest sentit, Armengol va apuntar que "renovar la graella comporta possibilitat de risc i d'encert, i aquesta vegada l'hem encertat".

Oferta cultural diferenciada

La setmana de la Universitat Ramon Llull no és tan sols de classes, sinó que també d'activitats culturals. Tant és així que l'AUCer s'obre a la població amb activitats culturals de nous formats que generalment no poden programar els ajuntaments, com ara sessions de claqué o dansa aèria.

En aquest sentit, Armengol va remarcar que els veïns i visitants de Puigcerdà ja assisteixen a les activitats paral·leles de la Universitat d'Estiu sabent que s'hi trobaran alguna proposta innovadora que els sorprendrà. De fet, va emfatitzar el cap visible de l'Associació Universitària, "la programació de noves propostes culturals és una de les finalitats de l'AUCer. Nosaltres podem arriscar-nos a programar activitats que l'Ajuntament no pot plantejar-se".

En aquesta línia, la Nit de les Arts va atraure aquest any 600 persones a l'envelat de la plaça del Call. La setmana de formació es va tancar divendres al vespre amb una conferència mèdica.