L'Ajuntament de Lles de Cerdanya fa set anys que espera una connexió que faci arribar finalment l'electricitat al refugi de Cap del Rec. La línia elèctrica està instal·lada des de fa set anys, però mor a pocs metres de l'establiment turístic i excursionista.

Actualment, el refugi de Cap del Rec s'alimenta amb un grup autònom que es proveeix amb gasoil. El seu cost és, però, molt elevat, amb un consum d'uns cent litres de gasoil cada dia, segons va lamentar l'alcalde, Andreu Grau. Això obliga els actuals responsables de l'establiment, per exemple, a haver d'utilitzar vehicles frigorífics per conservar els aliments. Ja fa anys es va obrir una línia elèctrica des de la sortida del nucli urbà de Lles, cap a tocar de la carretera vella de Viliella, que arriba al pla del Cap del Rec. Però per completar el circuit, falta instal·lar una línia de baixa tensió que connecti l'estació d'esquí amb el refugi gran, construir un transformador i instal·lar els comptadors, segons va explicar Grau. L'alcalde va remarcar que l'Ajuntament no té capacitat econòmica per pagar aquestes obres, que tenen un pressupost estimat d'uns 90.000 euros. Igual que l'equip de govern municipal actual, l'anterior ja va intentar aconseguir ajudes de la Generalitat, però ni l'un ni l'altre no se n'han sortit. L'Ajuntament ara truca a la porta no tan sols de la Generalitat, sinó també la de Fecsa-Endesa, per mirar d'aconseguir una subvenció que permeti desbloquejar la situació.

Nova concessió condicionada

El desig de l'Ajuntament és poder fer arribar l'electricitat al refugi de Cap del Rec al més aviat possible per donar així més opcions a la futura empresa que resulti guanyadora del nou concurs de concessió, que té previst obrir les pròximes setmanes. No obstant això, el consistori prepararà dos contractes, un per al refugi sense electricitat i un altre per al refugi amb electricitat.

Andreu Grau va explicar que l'objectiu del nou contracte de concessió és unificar la gestió del refugi i la de l'estació d'esquí de fons per tal que la nova companyia beneficiària plantegi tot el complex com un parc d'activitats que obri tot l'any. L'Ajuntament vol reimpulsar així l'economia local amb una nova diversificació d'activitats d'esports i natura. Amb un refugi de Cap del Rec amb subministrament elèctric, tant l'Ajuntament com les possibles empreses concessionàries es podrien plantejar l'oferiment de nous serveis de cara als excursionistes i esquiadors i al turisme en general. Per això, el consistori té previst intensificar la recerca de finançament en els pròxims mesos.