L'entitat ecologista Salvem la Molina ha demanat a l'Ajuntament d'Alp, via jutge, una execució de la sentència de l'abocador que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ordenar repoblar d'arbres l'any passat. La zona és al camí de l'Aigua de la Molina, a tocar de les pistes d'esquí.

La plataforma considera insuficient la repoblació que s'hi ha fet i ha instat l'Ajuntament a obligar el propietari dels terrenys a deixar la zona com el bosc que era abans que s'hi aboquessin més de 80.000 metres cúbics de runa. La plataforma ha mantingut reunions amb l'equip de govern municipal per exposar-li el seu parer que l'expedient no es pot considerar tancat. En aquest sentit, la presidenta de l'entitat, Núria Martí, ha argumentat que "l'Ajuntament donava per tancat el tema, i com que no mou peça per instar el propietari que deixi l'entorn com estava originàriament, ara hem demanat una execució de sentència".

Un desnivell de 30 metres

Els informes tècnics de l'entitat ecologista apunten que el terreny té un pendent en la seva part final més gran de 45% i una alçada superior als 15 metres que en conjunt superen els 30 metres, la qual cosa comporta que quan plou l'aigua baixa amb una gran força i arrossega tot el que troba. Això podria fer, segons els tècnics de Salvem la Molina, que amb el temps l'erosió fes aflorar a la superfície les runes que ara hi ha enterrades. Núria Martí ha remarcat que "no volem que el terreny es vagi erosionant més perquè amb un terreny d'aquest tipus podria provocar una esllavissada en cas de pluges fortes". La sentència estableix que ha de ser el propietari particular dels terrenys el que ha d'executar les obres de rehabilitació de la zona i l'Ajuntament qui insti el propietari a fer-ho, segons els assessors legals de l'entitat ecologista. La sentència del TSJC de l'any passat és ferma i ja responia a un recurs presentat per l'Ajuntament a una sentència prèvia.

L'Ajuntament no hi veu perill

El cas es remunta a l'any 2009, quan la plataforma va denunciar a la Generalitat l'abocament i moviment de terres en un espai pròxim a les pistes on després va aparèixer un rètol sobre la creació d'un camp de futbol. L'alcalde d'Alp, Ramon Moliner, ha remarcat que de moment no ha rebut la notificació del jutge i ha apuntat que quan li arribi, l'equip de govern estudiarà què ha de fer en funció del que se li requereixi. En tot cas, Moliner ha explicat que "allà Urbanisme va requerir directament el propietari que fes una restauració, i el propietari va fer una restauració i va plantar pins i herba. Una altra cosa és si això ho dóna per bo qui ho hagi de decidir".

L'alcalde d'Alp sí que ha refusat que l'actual estat dels talussos a la zona de l'abocador comporti cap perill d'esllavissades i ha tret ferro a la perillositat que apunten els responsables de la plataforma: "com en tots els terraplens si plou s'hi pot obrir algun regueró, però tant com que comporti una esllavissada no".