Els ajuntaments de Puigcerdà i la Guingueta d'Ix, Bourg-Madame en la denominació francesa, han acordat recuperar un acord de coordinació en format consorci que tenien en un calaix per ampliar-lo per tal de compartir serveis. La intenció és obviar la frontera estatal i tractar fins al punt que sigui possible les dues poblacions com una trama urbana única, tal com fan molts municipis els termes dels quals es confonen. Els alcaldes de Puigcerdà, Albert Piñeira, i la Guingueta d'Ix, Jean-Jaques Fortuny, van escenificar ahir l'acord a la capital cerdana.

El mandat del consorci abarca tots els àmbits de la gestió municipal, ja sigui cultural, social, urbanística o d'infraestructures. En aquest sentit, l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, va argumentar que "l'objectiu és recuperar un consorci de polítiques públiques que ja teníem per tal de rellançar-lo i dotar-lo de contingut".

La primera acció del Consorci Puigcerdà la Guingueta d'Ix serà de caire cultural. Tant és així que els dos consistoris ja han acordat que el Consorci assumirà l'organització del Festival Transfronterer d'Arts Escèniques Puigcerdà Bourg-Madame.

L'objectiu principal d'aquest moviment és fer créixer la trobada musical de l'estiu, que aquest any ha celebrat la segona edició. Piñeira va explicar que "començarem per aquesta acció, però el Consorci podrà portar a terme qualsevol política pública que vulgui. La idea és que es vagi reunint i es vagin definint les polítiques públiques que es portin a terme conjuntament entre Puigcerdà i la Guingueta d'Ix, que és un contínuum urbà".

Accés a ajudes europees

Un dels objectius de la recuperació d'aquest òrgan supralocal és la possibilitat d'accedir a noves línies de subvenció europees. Segons va explicar Piñeira, la UE disposa de línies de subvenció per a projectes de desenvolupament territorial plantejats conjuntament per administracions frontereres. Un dels reptes que es van plantejar fa uns anys els dos ajuntaments és el de crear un centre educatiu compartit que assegurés l'ensenyament en català des d'una òptica cerdana transfronterera. Amb la irrupció de la crisi econòmica, però, el projecte va quedar en un calaix a l'espera de temps millors.