Hi ha una altra manera de descobrir la natura. Una que era la de sempre i que ara la moda runner i competitiva sembla haver deixat de banda. És la manera en què el visitant s´endinsa en l´entorn salvatge al ritme pausat i equilibrat de la mateixa natura.

Això és el que proposa ara l´empresa baridana Cavalls Guiaboscbaridà. Una aventura a tocar de casa en un recorregut durant diversos dies pels racons del Cadí conduïts per cavalls que hi viuen tot l´any, com nous exploradors.

L´impulsor de l´activitat és Marc Giró, un veí d´Arsèguel nascut el 1971 que ha unit la seva formació en turisme i la passió pels cavalls. Després d´una estada d´un any a la Patagònia argentina, Giró ha posat en marxa a l´entorn del Cadí un programa d´ecoturisme a cavall respectuós amb els animals i el medi natural.

Es tracta de sortides de dia o de fins a 5 jornades en què es recorren antics senders des d´Arsèguel a la Seu, Alp o Bellver i es dorm en refugis, establiments de turisme rural o en acampades a dins el Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Les rutes es fan amb cavalls que viuen tot l´any a la muntanya i, doncs, no estan mai en estables. Això fa que siguin forts i estiguin avesats a caminar pels boscos i parets del Pirineu: «de fet, tot i que dirigim els cavalls, són ells els que porten els genets pels camins i senders que coneixen».

Cavalcar al ritme lent dels cavalls permet als genets acabar interactuant amb els animals en una relació de mutu respecte i contemplar pausadament l´entorn, en el qual s´acaba integrant. En aquest sentit, els grups es limiten a 4 persones per fomentar la comunió entre cavalls i genets.

Durant la cavalcada, el guia ensenya a conèixer els cavalls, així com el paisatge i la història del Baridà, en llargues jornades en què el viatger s´oblida del món frenètic exterior.

Si bé cal estar una mica en forma per fer les rutes a cavall, la condició física no és indispensable. De mica en mica el genet es va acostumant i adequant al moviment de l´animal, que comporta l´exercitació d´uns 150 músculs alhora, segons explica Giró. El més important per poder completar els viatges és, en canvi, el coneixement del cavall. És a dir, arribar a tenir-hi la relació de respecte que fa més fàcil cavalcar i fer les conduccions a peu que es requereix en alguns trams.

Nous Cavalls del vent

Les rutes es fan combinant hores de marxa i de descans, tant per als genets com per als cavalls. Allà on es para per menjar, es fa un «dinar de bandolers» amb embotits locals. Una de les màgies de la ruta és que «saps quan surts però no quan arribes. Pots viure una tempesta i passes per camins aeris que esquiven les valls. Tot això li dóna un esperit molt d´aventura», segons remarca el creador de les rutes.

El viatger entra així en un estat especial: «la intenció és que noti la relació amb el cavall, que s´impregni de la tranquil·litat, que contempli la immensitat del paisatge, que n´escolti el silenci...». Aquest estat és possible perquè és el cavall el que està constantment mirant el terra per vigilar per on passa, d´aquesta manera el genet es pot concentrar en la ruta i l´entorn que l´envolta.

Pròximament, la ruta estrenarà la Volta al Baridà en cinc dies i la popular Cavalls del vent, seguint els refugis del parc del Cadí-Moixeró.