Agents dels Mossos d'Esquadra van detenir ahir al migdia Martí Cots, el Ramonet de Pi o el Rambo de la Cerdanya, com se'l coneix popularment, a prop del refugi de Cortals de l'Ingla, a tocar de Bellver de Cerdanya. És precisament on la policia catalana sospitava que s'amagava el delinqüent, després que en les últimes hores se sabés que havia tornat a la zona, on abans de la detenció havien saltat totes les alarmes.

Fonts policials van confirmar que el conegut delinqüent havia estat uns dies a la vall presumptament cometent robatoris i delictes, entre els quals un atracament escopeta en mà en una benzinera.

Cots hauria arribat a la Cerdanya amb un vehicle que va robar a Osca quan feia autoestop. El veí de Pi, de 47 anys, era a la ciutat aragonesa després de fer, dijous, una estada al centre d'inserció Sant Joan de Déu d'Almacelles. Es tractava d'una estada voluntària perquè Cots ja ha complert l'última condemna a la presó de Ponent.

A partir de les pistes que tenien, els cossos policials es van apressar a enxampar-lo en una nova batuda per racons del Pirineu. Agents especialitzats de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) havien estat fent una batuda des del cap de setmana pels voltants de Bellver i Pi a la recerca del fugitiu. Fonts de la investigació van afirmar que ahir al matí Cots havia esmorzat al refugi dels Cortals de l'Ingla, al terme de Bellver i dins el Parc Natural del Cadí-Moixeró, on poc després va poder ser detingut.

La presència de Cots ha generat temor entre uns veïns que aquests dies veuen multiplicada la població pel pont turístic de Tots Sants. Comentaris entre els veïns de tota la vida i avisos a través de WhatsApp van alertar tothom de la presència de Cots mentre el turisme vivia aliè a la situació. Fins que no va tenir lloc la detenció, entre els veïns les consignes eren clares: no agafar ningú fent autoestop, mirar de tancar els cotxes al garatge perquè els robatoris de vehicles són habituals en el fugitiu i anar amb els ulls ben oberts en les activitats a la muntanya.

Les autoritats policials implicades en l'operació van qualificar Martí Cots Saleta d'"altament perillós", i davant d'això van llançar una ordre d'extremar la protecció. El seguiment policial de les primeres hores de fugida de Cots apuntaven a una estada a la Guingueta d'Ix, al costat de Puigcerdà, per visitar un germà. Després s'hauria dirigit a Llívia i ahir, cap als voltants de Pi, el seu poble natal. Ara que l'han agafat, els Mossos hauran de corroborar que és l'autor de l'atracament i del robatori del vehicle.

Sis anys després

L'any 2010, el delinqüent més popular del Pirineu ja va protagonitzar una fugida de la presó que va concloure amb una persecució pels camins de Bellver i la Batllia. Llavors Martí Cots, de Cal Ramonet de Pi, va ser enxampat a la masia abandonada del Molí d'en Pons, situada al peu de la vall de l'Ingla, on ahir va ser vist.