L'Alt Urgell té un nou element del patrimoni cultural i tradicional relacionat amb la cultura ancestral del Pirineu. L'esbart Valls del Nord ha presentat aquesta setmana a la sala d'actes del col·legi La Salle el seu nou espectacle Aparences, el qual pren com a referència elements de la història i la cultura popular de l'Alt Urgell. La Seu ha estat el nou escenari escollit per l'esbart dansaire per proximitat de la vall de la Vansa-Tuixent i la seva vinculació amb les trementinaires, un dels personatges populars protagonistes de la representació, segons han explicat des de l'entitat. En aquest sentit, dues de les danses que s'executen han estan musicades pel grup Racó Oblidat del Temps -R.O.T. Grup de músics format per 5 joves pirinencs que viuen a la Seu d'Urgell i entorns. La performance és a càrrec de les seccions del Cos de Dansa i Veterans, dura poc més d'una hora i té dues parts ben diferenciades: la primera amb una selecció de danses que han deixat petjada en l'itinerari de l'esbart per la seva rellevància: Miscel·lània celta i Jotes de la Pobla de Massaluca, a càrrec del Cos de Dansa, i Balls de gitanes del Vallès per part del grup de Veterans.

La segona part és integrada per Aparences, que inclou nou composicions que recullen passos i punts de la dansa tradicional combinats amb elements de caire més contemporani a càrrec de personatges idiosincràtics del país i del Pirineu en general. La presentació també va tenir música en viu per a una de les peces, a càrrec de la violinista Núria March.

L'espectador pot evocar elements de la història i la cultura popular local tals com els contrabandistes i les trementinaires.