La colla de geganters i grallers de Queixans; Germain Malé, fundador de la coral Les Camilleres de Sallagosa; i l'Associació Universitària de Cerdanya (AUCer) són els tres candidats que opten a rebre el distintiu de Cerdà de l'Any 2016, que organitza l'Institut d'Estudis Ceretans, l'associació Amics de Cerdanya i Ràdio Pirineus. L'edició número trenta-u del certamen arriba amb una bona participació en el procés de propostes dels candidats, un fet que els organitzadors esperen que augmenti durant la segona fase, en la qual els veïns poden votar pel seu finalista favorit. El guanyador es donarà a conèixer el 30 d'abril.

El president de l'Institut d'Estudis Ceretans, Tomàs Torrent, ha explicat a Regió7 que, des que el procés de propostes de candidats està obert a la ciutadania, el nombre de possibles premiats no ha parat de créixer. En aquest sentit, ha destacat que enguany s'han rebut més d'una trentena de noms, entre els quals el jurat ha hagut d'escollir els tres finalistes. Torrent ha destacat que a l'hora de prendre la decisió ha tingut molt pes la feina i la constància de les persones escollides en l'àmbit de la cultura catalana i cerdana. «Sempre s'intenta que siguin candidats amb una trajectòria destacada en aquest camp, perquè el que reconeix el distintiu és la tasca de promoció de la nostra cultura», ha especificat.

Candidats d'àmbits diferents

Les tres propostes escollides pel jurat del certamen representen àmbits molt diferents de la cultura del territori, així com també formen part de diversos punts de la comarca.

La colla de geganters i grallers de Queixans, del municipi de Fontanals de Cerdanya, va néixer l'any 1997, i les dues darreres dècades ha portat el nom de la comarca arreu del territori català amb la participació en trobades i certàmens geganters, a banda de mantenir la tradició a la Cerdanya amb la recuperació dels dos gegants que la població havia tingut el segle XIX.

Per altra banda, Germain Malé és el fundador i també director de la coral Les Camilleres de Sallagosa, una de les formacions vocals més emblemàtiques de l'Alta Cerdanya, que va néixer el 1970 per recuperar la tradició de les caramelles. De mica en mica, el grup va afegir noves peces al seu repertori per convertir-se en una coral estable. La formació ja va rebre el distintiu de Cerdà de l'Any i ara, la seva alma mater opta al premi. Les Camilleres interpreten peces únicament en català i recuperen repertori tradicional per promoure la cultura arreu.

El darrer dels candidats que podrien ser guardonats és l'Associació Universitària de la Cerdanya (AUCer). El centre de formació descentralitzat al territori cerdà ofereix, des de fa gairebé dues dècades, cursos d'estiu, en què converteix Puigcerdà en un espai de cultura i aprenentatge durant unes setmanes. A més, l'entitat promou altres activitats al llarg de l'any, segons Torrent, «amb molta acceptació entre els veïns».

Els interessats a votar en el procés participatiu tenen temps de fer-ho fins al proper 25 d'abril. Com els darrers anys, les vies per emetre les votacions són diverses: a través del correu electrònic ieceretans@gmail.com, a través de la pàgina web del centre, www.institutestudisceretans.com, o a les urnes instal·lades als ajuntaments. L'acte de lliurament serà el 30 d'abril a la tarda al palau de congressos d'Alp.