El Ministeri de Foment invertirà 170.000 euros en les obres de la quinta i última fase de rehabilitació de la Col·legiata de Santa Maria d'Organyà. La subdelegada del govern espanyol a Lleida, Imma Mansó, ha manifestat que "aquesta inversió s'emmarca dins un programa del govern espanyol per tal de recuperar els atractius turístics de les zones rurals".

I ha afegit que "havia visitat l'església amb anterioritat i em vaig adonar de la necessitat que hi havia de fer una rehabilitació". L'actuació té tres línies d'acció principals: la primera és la neteja de la façana, on la pedra està molt negra, i tot respectant els elements arquitectònics característics; una altra actuació és l'eliminació de les barreres arquitectòniques d'entrada, anivellar el ferm de l'església que té diferents nivells i obrir una porta lateral que faciliti l'entrada a peu pla; i finalment arreglar part de les escales que pugen al campanar i que donen accés al cor.

Després de més de deu anys d'obres i millores a la Col·legiata de Santa Maria d'Organyà aquestes estan a punt d'arribar al seu punt final. Aquesta fase de millores seran les últimes d'una sèrie de reformes que es van començar a fer als anys 90 amb petites actuacions i que han donat com a resultat una millora integral del temple.

L'arquitecta municipal d'Organyà encarregada de les obres de rehabilitació, Nina González, ha senyalat que "es farà un estudi del subsòl amb un georadar per tal d'obtenir més informació de la història de la Col·legiata". En aquest sentit, González, ha remarcat que "d'aquesta manera podrem refermar les teories que tenim de l'evolució de l'església i així amb aquesta informació podrem fer unes visites guiades més riques".

Així aquesta serà la cinquena fase d'obres de millora del temple d'Organyà en el que en aquests anys s'ha invertit més d'un milió i mig d'euros i que han donat com a resultat un temple més visible, més accessible i visitable.