Les obres de millora que s'estan fent a la línia del Tren Groc no han aturat el Comitè d'Usuaris, que manté la lluita per aconseguir de l'estat francès un compromís per assegurar el futur de la línia no tan sols com a element turístic sinó també com a transport públic local. Tant és així que l'entitat ha decidit portar la campanya a tota la vall i ha convocat per al mes que ve una festa reivindicativa a la Guingueta d'Ix.

L'acte se celebrarà dissabte, tres de juny, a la Guingueta amb la consigna d'aconseguir una «Modernització del Tren Groc», lema que ha substituït l'anterior, «Salvem el Tren Groc». El portaveu del Comitè d'Usuaris, Jordi Bartolí, ha apuntat que «sabem que som encara lluny d'aconseguir la modernització del tren, de manera que cal que treballem junts tots els agents implicats, tant els polítics com els econòmics, socials i sindicals. Tenim un gran repte a complir». Segons ha remarcat Bartolí, la Societat Nacional de Camins de Ferro (SNCF) «continua frenant l'establiment d'un acord amb l'autoritat regional fer-roviària que s'adapti a les necessitats de la regió i el nostre territori», per la qual cosa ha reclamat un nou eforç de les administracions locals per treballar conjuntament amb el Parc Natural Regional del Pirineu Oriental per aconseguir el projecte de modernització. El portaveu del comitè ha apuntat l'objectiu d'aconseguir el projecte aquest mateix estiu.

Els usuaris del popular Canari, tal com és conegut a l'Alta Cerdanya, compten amb el compromís de la nova presidenta de la regió, Carole Delga, de redactar un pla de millora per la línia. L'entitat, però, reclama un pla d'inversions ambiciós de 150 milions d'euros per renovar tota la línia. Els organitzadors de la festa formularan aquesta base d'intencions als participants per aconseguir una implicació transversal de la Cerda-nya. Ho faran a partir d'un programa d'actes que s'obrirà a un quart d'una del migdia amb una concentració i manifestació fins a l'estació del Tren Groc, on llegiran una declaració sobre l'estat actual del projecte de millora de la línia i dels compromisos polítics.

Posteriorment l'acte prendrà un caire més festiu amb una barbacoa popular i la instal·lació d'establiments de restauració. A partir de dos quarts de tres es faran dos concerts amb Ramon Gual i Cris Cayrol. L'acte es tancarà a les sis de la tarda.