La comunitat de pares de l'escola Rosa Campà de Montferrer, una de les capdavanteres en el mètode d'aprenentatge per projectes al Pirineu, va suspendre ahir la jornada lectiva com a mesura de protesta pel que considera una inspecció «agressiva» per part del departament d'Ensenyament, que fins i tot fa perillar el projecte docent del centre, que té una vuitantena d'alumnes.

Els pares exigeixen informació al departament sobre el futur del centre i alerten que la tensió està afectant els alumnes. Per la seva banda, fonts d'Ensenyament han argumentat que les inspeccions tenen l'objectiu d'investigar unes possibles irregularitats de gestió i que, en cap cas, està en discussió el model pedagògic.

Sota el lideratge de l'AMPA, alumnes i pares van participar en una jornada «lúdico-reivindicativa» fora de l'escola. Des de les nou del matí fins més tard de la una del migdia, els alumnes es van estar a la sala d'actes de l'ajuntament, institució que dóna suport a la mobilització, i al pati annex a la casa consistorial. Els representants de l'AMPA han denunciat que les inspeccions de què ha estat objecte el centre i la pressió del mateix departament sobre l'equip de mestres està fins i tot afectant la salut de les docents, segons ha remarcat el portaveu dels pares, Santi Calvo: «exigim que el departament ens informi de manera urgent, i en paper, de l'actual situació de les mestres i de l'escola arran de l'agressiva inspecció feta, i que les mestres fa molts dies que tenen problemes de salut. Volem que el departament solucioni aquest conflicte que des de fa dies ha convertit l'escola en un formiguer».

Arran d'aquestes inspeccions, pares i mestres temen que la Generalitat imposi una línia pedagògica tradicional i han aixecat el crit al cel perquè volen que es mantingui l'aposta per un model d'aprenentatge per projectes dins el corrent Escola Nova XXI: «demanem que se'ns garanteixi la continuïtat del projecte educatiu impulsat per la directora de l'escola i la continuïtat de la mateixa directora i de l'equip de mestres amb formació específica en la línia del projecte, el qual fa que cada any hi hagi més alumnes a l'escola».

Els pares han denunciat que les inspeccions i la suposada voluntat del departament de renovar l'equip docent i el projecte educatiu de l'escola han generat malestar entre pares, mares, mestres i infants, per la qual cosa han exigit «informació i aclariments urgents». El departament ha demanat temps per analitzar la situació.