Puigcerdà no vol perdre el cigne com un dels seus símbols i, per dant, davant la mort d´un dels dos exemplars que hi quedaven ha decidit refer la població de l´estany. Fa unes setmanes va morir un dels dos cignes que quedaven atrapat entre dues roques. Amb l´arribada de la temporada turística i la recerca per part dels visitants d´una de les fotos més apreciades històricament a la capital cerdana -la dels cignes davant el fons de l´estany i les seves cases senyorials-, l´equip de govern ha optat per comprar quatre cignes més, que alliberarà aquest dilluns tant bon punt arribin a la vila.

No és fàcil actualment comprar cignes. Així ho ha assegurat la regidora de Medi Ambient, Marta Rufiandis, que vetlla pràcticament com una qüestió personal la salut de les colònies d´aus del estany: «els comprem d´una mena de zoològic d´aus exòtiques de Teruel; abans venien de l´est d´Europa però ara ja no n´exporten. Ens hem hagut d´esperar perquè abans de poder viatjar han de tenir una edat mínima, són del 2016, i han de passar una quarentena». Amb els quatre cignes nous ja seran cinc els que formaran la colònia del parc i l´estany Shierbeck, els quals se sumaran a la d´ànecs. La regidora ha remarcat que amb aquesta nova població de cignes «hi haurà una bona corrua de gent per fer fotos... fan molt goig els cignes».L´Ajuntament no sap a quina hora podrà fer l´alliberament dels nous cignes, però ha anunciat que ho farà tant bon punt arribin, molt probablement durant la tarda.

La població estable d´ànecs de coll verd de l´estany baixa perquè molts exemplars marxen a la ribera dels rius Carol i Segre. De manera que la colònia habitual d´una cinquantena d´exemplars baixa a la meitat aquests mesos de calor. Segons el recompte que en fa l´Ajuntament, aquests dies la colònia d´aus de l´estany la formen dues parelles d´ànecs Xibec, tres exemplars de l´espècie Morell de Plomall, una parella d´ànecs de Cullerot, cinc ànecs Muts, que són blancs, un Mandarí i cinc oques, de les quals una és domèstica i quatre són salvatges.

Cues per donar pa i fer fotos

La imatge dels cignes a l´estany és una de les fotografies més buscades a la capital cerdana, fins al punt que molts turistes, que aparquen a la part alta de la vila, visiten abans l´estany que els carrers del centre històric. Si al grup de turistes hi ha nens, aleshores la visita és obligada.

Els visistants passejen pel camí perimetral de l´estany fins arribar a la zona on la ribera fa un bosquet. Allà les aus tenen un fàcil anar i venir de l´aigua a la terra i cerdans i turistes aprofiten per acostar´s-hi. Molts que ja ho saben els porten pa a fi efecte de cridar la seva atenció i facilitar que s´acostin. Aleshores es produeix la imatge buscada. Els cignes se situen en primer terme d´un escenari ampli amb la làmina d´aigua ben quieta i les cases senyorials del fons com ara Villa Paulita reflectint-s´hi.