L'Ajuntament de Das està portant a terme un pla que contempla la inversió de 80.000 euros en diferents obres. Es tracta d'una nova plaça gran, al costat de la casa del comú, per la banda de muntanya, noves zones d'aparcament i un espai de lleure. L'objectiu d'aquests canvis és millorar la circulació de vehicles i veïns i, alhora, aconseguir un aspecte urbanístic millor i arranjar zones que ho requereixen.

La plaça tindrà diversos bancs, zones enjardinades i arbres, a més d'un terra de sauló i un paviment de cautxú, comprès en un ampli espai d'uns 2.400 metres quadrats. Ubicada entre la zona compresa entre la carretera C-162 i l'ajuntament de la vila, buscarà ser un lloc en harmonia amb el seu entorn. «Cal una zona digna i maca, que pugui representar el poble», va explicar la tinent d'alcalde, Maite García. Les obres, que es podrien iniciar aquest setembre o a l'octubre i allargar-se fins a final d'any, també contemplen un parc de salut.

Pel que fa a les zones d'aparcament, en podem distingir 3, que estan en diferents fases: un primer aparcament, amb capacitat per a 25 vehicles, que se situa al carrer de l'Arrabal de Santa Bàrbara i que va entrar en funcionament fa cosa d'un any; un altre que queda a tocar de l'ajuntament del poble, per la banda de Sanavastre, i que també té una capacitat per a 25 vehicles, que està en funcionament des de fa un parell de mesos. El darrer aparcament, que es calcula que es construirà a partir d'aquest setembre i que ha d'estar enllestit en uns dos o tres mesos, tindrà una capacitat per a 75 vehicles i s'ubicarà entre la car-retera del túnel del Cadí i la casa del comú, en una franja de terreny paral·lela a la carretera, on caldrà anivellar el terreny i cobrir-lo amb grava.

Així, Das tindrà 125 aparcaments nous en una zona que ho necessitava: «La zona està totalment col·lapsada de vehicles», va explicar la tinent d'alcalde. L'Ajuntament assegura que s'ha intentat que els vehicles no aparquessin en llocs conflictius, però no ho han aconseguit, per la qual cosa s'ha hagut de buscar l'alternativa.

L'Ajuntament també construirà una zona d'esbarjo i lleure, ubicada entre el camí dels Perers i el passeig Concepció Carrera. A hores d'ara, però, el consistori no té realment clar quins espais o zones s'hi englobaran, tot i que la idea és que sigui un lloc polivalent on, per exemple, hi pugui haver un petit camp de futbol. Aquestes obres també s'iniciaran el mes de setembre o octubre i s'espera que s'acabin a final d'any.Cessions dels veïns

Bona part d'aquestes actuacions s'han pogut fer gràcies a la col·laboració dels veïns, que han accedit a cedir els seus terrenys. L'Ajuntament ho ha aconseguit, com explica García, «parlant amb els propietaris», ja que eren zones que tenien «sense cuidar i sense fer-ne ús», per la qual cosa el consistori proposava fer-se'n càrrec a canvi de la cessió.