La Cerdanya segueix una línia ascendent els darrers dos anys pel que fa al turisme i l'ocupació hotelera. En aquesta temporada estiuenca s'ha tornat a notar un cert repunt, que des del sector s'associa a l'estabilització econòmica i a la diversa i àmplia oferta d'activitats al llarg de l´estiu.

L´alta ocupació hotelera s'ha concentrat especialment pel pont del 15 d'agost, unes dates en les quals habitualment l'ocupació ja és molt alta, però que enguany s'ha notat encara més pel fet dels dies festius, segons les xifres de l'Associació d'Hotels i Càmpings de la Cerdanya. En el punt àlgid de l'estiu s'ha arribat al 92% de l'ocupació. Els moments més forts dels altres mesos de la temporada estiuenca van ser, al juliol, el darrer cap de setmana del mes, amb el 72% d'ocupació, mentre que al juny va ser per Sant Joan, amb el 65%. La regidora de Turisme de l´Ajuntament de Puigcerdà, Montse Dolcet, ha valorat positivament aquestes dades i ha destacat el darrer cap de setmana d'agost, que, segons diu, «ha ajudat a allargar l'època de vacances», en bona mesura gràcies a la Festa de l'Estany i a les diverses activitats que s´han programat a la comarca.

Si ens fixem a l'ocupació dels tres mesos d'estiu, també podem traçar una línia ascendent des del juny, un mes que sol ser fluix, amb una mitjana del 57% de l'ocupació, passant pel juliol, amb una mitjana del 68%, fins a l'agost, que és el mes més important, amb el 80% d'ocupació de mitjana, tenint en compte que la darrera setmana sempre fa baixar la xifra. Dolcet explica que el juny i el juliol costen més, a banda del fet que les estades són més curtes, tot i que també s´han fet activitats per incentivar i ajudar a l'ocupació, mentre que a l'agost hi ha hagut molt moviment, entre altres llocs, a les oficines de turisme.

En aquest sentit, l'Oficina de Turisme de la vila ha rebut 5.485 consultes durant els mesos de juliol i agost, i l'oficina de la Cerda-nya n'ha rebut 5.356, segons dades del Patronat Comarcal de Turisme de la Cerdanya. A Alp les consultes ateses han sigut 2.784, mentre que a Llívia la xifra és de 824 i a Centre de Talló la trobem en 383. En total, doncs, s´ha donat resposta a 14.832 consultes, pràcticament totes fetes per via presencial i poques a través de telèfon, i dos terços de les quals s'han registrat durant el mes d´agost.

Es confirma la recuperació

Des de l'associació expliquen que no saben exactament a què es deu aquest repunt, tot i que sí que intueixen que és produït «per l'estabilització de la situació econòmica», segons explica la presidenta, Núria Vidal. La dirigent de l'entitat assegura que es va notar molt la crisi durant les èpoques que va ser més severa, però que fa un parell d'anys que el sector es recupera. Tot i això, Vidal relata que, arran de la crisi, «el turisme s'ha concentrat encara més i tothom fa els mateixos dies de vacances».

Amb tot, el sector valora les dades en positiu i reconeix que el repunt, més enllà de la recuperació econòmica, també es deu a les activitats que s'han organitzat per proposar als visitants una oferta més variada i durant més dies: «Si s'organitzen activitats, la gent hi respon i tenim més repercussió», explica la presidenta de l'associació. Dolcet apunta que «la gent valora molt que cuidem les activitats i l'oferta», i afegeix que el bon temps que ha fet durant pràcticament tot l'estiu hi ha ajudat.

Cal destacar, tanmateix, que els hotels que s´han nodrit de més turistes han sigut els de la zona de la vall. Els que són a peu de pista omplen la seva oferta, especialment, durant l'època d'hivern, i no durant l'estiu.Famílies catalanes

El gran gruix de turistes que s'allotgen a la Cerdanya durant l'època estival segueixen sent catalans, en un percentatge molt alt, tot i que també n´hi ha de procedents d'altres zones de l'Estat espanyol.

Destaquen especialment les famílies, tot i que també hi ha un bon grapat d'esportistes, per més que a cada establiment hi podem trobar un públic diferent.

Aquest petit repunt també s'ha notat en el turisme estranger, que se situa entre el 5% i el 7% del total. Concretament, els que més visiten la Cerdanya són els anglesos, els francesos i els americans.