Els pagesos i ramaders de la Cerdanya celebren l'èxit de la prova pilot que ha portat 1.250 visites a diverses explotacions de la Cerdanya. Segons ha explicat el Patronat de Turisme cerdà, l'experiència «ha superat totes les expectatives».

Vuit explotacions de la comarca han obert les portes de casa seva aquest mes d'agost perquè els visitants poguessin veure com era el dia a dia de les feines del camp, alhora que degustaven productes propis de la zona com ara vi, llet, iogurts, mel, ous, carn de vedella, compota de poma i verdures.

Els titulars de les explotacions han fet de casa seva un centre d'experiències, on els participants han pogut alimentar els animals, veure munyir vaques, tastar vins amb maridatge de formatges cerdans, descobrir com les plantes es cuiden entre si, mirar dins el cor d'una arna d'abelles, veure la transformació d'una explotació més aviat tradicional a una empresa agroalimentària actualitzada i capdavantera i com fa els primers passos una formatgeria de nova creació.

Una oferta ben diversa

L'oferta de visites ha inclòs explotacions representatives de la comarca, com la producció d'ous ecològics de Cal Grauet de Saga, la de carn de vedella ecològica de Cal Calsot de Montellà, la de poma d'alta muntanya, xais, vedella i horta de Mas Cal Gintó de Mosoll i la de vaques de llet que produeixen iogurts de Ca l'Alzina de Puigcerdà. També s'han pogut visitar l'explotació de 30 cabres d'un projecte jove de formatgeria d'Éller, el centre de producció de mel d'alta muntanya de Cal Perna de Bor i l'hort de permacultura El Verger Cerdà de la Cerdanya EcoResort de Prullans i el projecte d'una parella d'enòlegs que volen recuperar la vinya d'alçada a la Cerdanya, La Vinya de Llívia.

El perfil dels visitants ha estat, especialment, el de famílies amb criatures, tots amb ganes de conèixer d'on surten els aliments que tenim a taula, la gestió que es fa amb els animals i els ramats, i la relació entre l'activitat agrícola i ramadera i l'entorn i el paisatge de la Cerdanya.

La iniciativa ha sigut possible gràcies a l'esforç i la col·laboració estreta entre les explotacions, les oficines de turisme de la comarca i el Consell Comarcal de la Cerdanya.