L'Ajuntament de Puigcerdà ha explicat a aquest diari que espera aprovar el pressupost d'enguany a mitjan aquest setembre. Després d'uns quants mesos de demora, el consistori aprovarà els números del 2017, i durant aquest temps ha hagut de treballar amb la pròrroga dels de 2016, amb els quals «l'Ajuntament ha funcionat igualment», segons explica l'alcalde de la vila, Albert Piñeira.

De totes les inversions previstes, destaca la remodelació de la plaça Barcelona, dotada amb 340.000 euros, i la segona part del canvi de maquinària de la pista de gel, on s'invertiran 183.000 euros. També hi ha la despesa del nou carrer Cadí, de 95.000 euros, si bé ja s'hi reflectia l'any passat.

Altres despeses importants són la instal·lació d'un punt de recàr-rega ràpida per a vehicles elèctrics a la zona del parc dels Quatre Camins, d'uns 68.000 euros; l'adaptació de la cuina i l'espai de l'institut que ha d'anar destinat al Cicle Formatiu en Cuina i Gastronomia, on s'invertiran uns 60.000 euros, més el que costi l'equipament (forns, neveres, etc.), i tres inversions més d'uns 60.000 euros cadascuna: l'arranjament de l'avinguda Schierbeck, la segona fase de les noves dependències de la Policia Local i els diversos plans de foment territorial del turisme. Alhora, destaquen altres inversions de menor quantia, com les obres a l'edifici de l'antic hospital de Puigcerdà, la darrera fase de l'arranjament del pou de glaç o Ull de Basilisc, la finalització de l'última part de la sala d'història del Museu Cerdà i l'ampliació del seu pàrquing, la posada en funcionament de les noves dependències de la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC) i altres actuacions en la via pública i camins.

Pressupost prorrogat

Piñeira ha explicat que la demora és deguda a diverses variables, per les quals no es podien aventurar a presentar un pressupost enllestit perquè estaven a l'espera de subvencions, de l'ajuda del fons europeus Feder, de l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat, del desenllaç del litigi amb Supeco-Maxor, del grup Carrefour (que encara no ha acabat), o veure com afectaria el canvi en els llocs nous on aniran a parar els residus de Puigcerdà. «Com que aquests paràmetres que no coneixíem significaven una xifra important, vam decidir prorrogar els pressupostos», apunta el batlle. A més, un altre factor que hi ha influït ha estat la baixa d'un dels tècnics superiors de l'Ajuntament, que, si bé la feina del qual ha assumit el substitut, hi ha alguns temes que poden requerir l'assistència del titular, considera.

El batlle també ha defensat que aquesta demora no és deguda a una deixadesa de l'equip de govern per la tranquil·litat de tenir la majoria absoluta, ja que ocupa11 de les 13 cadires del consistori, «més aviat al contrari», diu. «Amb la majoria, podríem haver aprovat uns pressupostos que no reflectissin la realitat, ja que no la coneixíem, i haver-lo modificat 50 vegades», explica Piñera, que assegura que el que s'ha fet ha estat «esperar a tenir totes les variables per aprovar-los». En aquest sentit, el responsable ha explicat que l'Estat i la Generalitat han funcionat amb els pressupostos prorrogats i «no s'ha alterat el funcionament de l'Ajuntament».

Finalment, l'alcalde Piñeira ha explica que s'informarà els representants dels treballadors del capítol que hi fa referència, el capítol 1, tal com s'ha de fer, per la qual cosa treu importància al tema. El sindicat va lamentar l'any passat que no se'ls informés amb prou temps perquè el poguessin veure, però enguany s'espera que ho puguin fer. «No fem res que no facin la resta d'ajuntaments de Catalunya», apunta l'alcalde.