15 de setembre de 2017
15.09.2017
40 Años
40 Años

L'Institut d'Estudis Ceretans desapareixerà si no troba una junta nova

Creat el 1978, és una entitat clau en el manteniment de la identitat cerdana transfronterera

15.09.2017 | 13:00
L'Institut d'Estudis Ceretans desapareixerà si no troba una junta nova

L´Institut d´Estudis Ceretans desapareixerà el mes que ve si no hi ha ningú que el vulgui presidir. Així ho ha anunciat l´actual president i pràcticament únic gestor, Tomàs Torrent, a l´hora d´iniciar una campanya per trobar relleus. Torrent ha posat com a límit el final de novembre per convocar una assemblea de socis per votar una nova junta amb qui s´hi vulgui postular o liquidar l´entitat. L´Institut d´Estudis Ceretans, creat el 1978, és una entitat clau en el manteniment de la identitat cerdana transfronterera.

Torrent ha explicat que en els últims tres anys s´ha anat quedant sol com a responsable i motor de l´entitat i, a pesar de comptar amb un grup d´uns cinc col·laboradors, ha arribat l´hora que no pot renunciar més al seu temps, per la qual cosa ha decidit buscar un relleu. L´IEC té uns 120 socis que paguen una cuota anual d´uns 20 euros. Torrent ha avançat que «la idea és fer una assemblea extraordinària a final de novembre per fer caixa o faixa, per bé que també es podria arribar a una opció intermitja com ara la suspensió d´activitats mantenint l´entitat... però el que ens cal és gent implicada que permeti mantenir-la amb dignitat».

La junta sortint encapçalada per Torrent ha enviat una carta als socis en la que argumenta que «cal que existeixi una entitat com l´IEC, No només per tot el que fa i, sobretot, per tot el que ha fet, sinó per com ho ha fet o ho ha volgut fer, per la seva filosofia, per la seva forma d´entendre la societat i la comarca. Creiem que cal el coneixement del nostre entorn o del nostre passat per a la millora de les persones i la societat... Creiem que la Cerdanya és una realitat geogràfica i natural, històrica i cultural, i que per això cal conèixer i difondre aquest patrimoni comú i enfortir les relacions econòmiques, culturals i humanes comarcals. Som hereus de la bonhomia i de l´altruisme dels nostres antecessors i estem convençuts que aquests valors i la independència i llibertat de pensament i acció que han caracteritzat a l´IEC són necessaris a la Cerdanya».

La desaparició de l´Institut d´Estudis Ceretans podria comportar la supressió d´actes o activitats històriques a la vall com ara el premi Cerdà de l´Any, la Diada de Cerdanya que uneix anualment municipis i entitats dels dos costats de la frontera, el Congrés Internacional d´Arqueologia de Puigcerdà o la jornada de commemoració del Tractat dels Pirineus.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit