La mort de l'historiador i director del Museu Cerdà de Puigcerdà és molt recent i tot el seu entorn professional i personal vol deixar passar una mica el temps per mirar de pair, tant com sigui possible, la seva desaparició. Des del primer moment, però, representants de les institucions i entitats culturals de la Cerdanya, del Pirineu i d'altres indrets del país han estat d'acord a organitzar de cara al primer trimestre de l'any que ve un acte acadèmic d'homenatge a qui ha estat un dels puntals de la recerca històrica a la Cerdanya en les últimes tres dècades. En el marc d'aquest homenatge, l'Ajuntament de Puigcerdà proposarà que la nova planta d'història local del Museu Cerdà porti per nom Sala Oriol Mercadal.

La proposta neix de l'equip de govern municipal i se sotmetrà al consens de la família de Mercadal, els grups polítics del consistori i les entitats culturals de la vila. L'equip de govern considera que és una proposta que s'adequa als mereixements que ha fet l'historiador en les últimes tres dècades en favor de la recerca local i, a més, és idònia pel fet que la nova sala del Museu Cerdà és la que es dedicarà, precisament, a la història de Puigcerdà. El mateix Mercadal va participar en la seva creació. El nou espai museogràfic, que complementarà les sales sobre la història de la Cerdanya i la de l'edifici del Convent, s'ha d'estrenar durant el primer semestre de l'any que ve, moment que l'Ajuntament i les entitats podrien aprofitar per celebrar l'acte institucional d'homenatge a Mercadal. L'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha lamentat a nivell professional i personal la mort de l'historiador.

Per la seva part, el Grup de Recerca de Cerdanya, entitat de la qual era vicepresident Mercadal, s'ha mostrat favorable a dedicar-li un espai cultural i ha apuntat la possibilitat que sigui la sala de convencions, on es fa la major part de les conferències a Puigcerdà. Pel que fa a l'acte d'homenatge, Enric Quílez ha explicat en nom del Grup de Recerca que nombroses entitat culturals de la Cerdanya, l'Alt Urgell, Andorra així com de les universitats amb les quals col·laborava Mercadal han mostrat el desig i predisposició a participar en un gran acte institucional i acadèmic en record de Mercadal. Quílez ha coincidit amb l'alcalde que l'acte es podria realitzar al voltant del mes de març a Puigcerdà, segons les primeres previsions del mateix Grup de Recerca de Cerdanya, per bé que l'organització de l'esdeveniment s'ha posposat fins després de les festes de Nadal.