Puigcerdà i Bellver s'han acollit a un programa pilot del ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació de l'Estat espanyol per reintroduir l'om a partir d'una varietat que ha estat modificada genèticament perquè sigui resistent a la malaltia de la grafiosi. Els dos ajuntaments ja han rebut els exemplars. Puigcerdà els ha plantat en carrers de la trama urbana i Bellver ho farà pròximament a l'àrea recreativa i natural de les Basses del Gallissà. L'estat ha declarat l'espècie en perill d'extinció.

L'Ajuntament de Puigcerdà ha plantat la vintena d'oms que ha rebut del ministeri d'Agricultura espanyol al parc i l'avinguda de Shierbeck, d'on l'any passat va treure pollancres de gran magnitud que presentaven perill de caiguda. El ministeri ha posat en marxa aquest programa per analitzar fins a quin punt els oms modificats genèticament són resistents a les malalties i, doncs, es poden tornar a estendre per la península com a arbres per a ciutats i espais naturals. El ministeri i la Universitat Politècnica de Madrid han creat aquesta nova varietat d'om a fi efecte de guanyar una batalla que l'arbre manté amb el fong des de fa tres dècades. L'arbre ha vist perdre grans extensions de bosc sobretot des dels anys vuitanta a causa de l'increment de l'acció del fong a causa del canvi climàtic i el major transport de fusta. El fong es transmet per les potes dels insectes, que van infectant els arbres fins a afectar bona part dels exemplars de l'Estat.

El projecte de recuperació dels oms a l'Estat, sota el paraigua del programa europeu Life Olmos Vivos, estableix que a partir del quart any d'edat dels nous arbres modificats genèticament es pot saber si són resistents o no a la grafiosi. Aquesta malaltia la provoca un fong provinent de l'Àsia que fa que les fulles es debilitin, la qual cosa fa morir l'arbre. Ja l'any 1986 es consideraven afectats el 82% dels boscos d'oms de l'Estat. El ministeri d'Agricultura espanyol està mirant d'estendre el programa a les ciutats i pobles de l'Estat a fi efecte d'anar recuperant l'espècie, originada fa 40 milions d'anys.

L'Ajuntament de Bellver ha decidit plantar la seva remesa d'oms resistents a la grafiosi a l'àrea natural i d'esbarjo del Gallissà, segons ha explicat el regidor encar-regat del projecte, Pau Recha. Els arbres ja són a Bellver, després de ser transportats des de València, i en les pròximes setmanes es plantaran al Gallissà, un entorn de basses creades pel Segre a la sortida del poble pel costat de ponent.