La primera diagnosi de l'estudi que vol mesurar l'impacte que té sobre la salut i el benestar el fet de viure a la Cerdanya apunta que l'índex de satisfacció dels seus veïns i veïnes, respecte a tot allò que els aporta el lloc de residència en aquests àmbits, podria situar-se per sobre del d'altres comarques.

Així ho van anunciar ahir dilluns els responsables de desenvolupar aquest treball de recerca, en el qual hi participen les universitats de Perpinyà i Girona, l'Hospital de Cerdanya i el clúster El Sol dels Pirineus. Durant la presentació dels primers resultats obtinguts, tant a partir de la pràctica de proves físiques com de qüestionaris sobre la percepció de qualitat de vida, van explicar que les dades guarden un certa relació amb les conclusions de la darrera Enquesta de Salut de Catalunya. Tot i això, tenen previst ampliar la seva mostra amb persones que viuen en zones costaneres per tal de poder extreure'n, de cara a la tardor, les primeres comparatives entre tots dos col·lectius.

I és que ja han avisat que tot i que els primers resultats, presentats aquest dilluns a l'Hospital de Cerdanya, són positius, aquests s'han de contrastar encara amb els que s'obtinguin amb d'altres participants residents a les comarques del litoral català, amb l'objectiu d'extreure'n conclusions relacionades amb la influència que pot tenir el fet de viure a més o menys altitud sobre el nivell del mar. En aquest sentit, el director del clúster El Sol dels Pirineus, Ramon Treserras, va explicar que està previst que les proves físiques, a les quals s'han sotmès més d'una quarantena de persones de la Cerdanya, es duguin a terme aquest estiu en zones costaneres.

Pel que fa als qüestionaris sobre qualitat de vida, fins al moment els han respost prop d'una setantena de persones i l'objectiu és arribar a comptar amb una mostra de 300. Els resultats obtinguts fins ara a partir de les enquestes guarden una certa relació amb els de la darrera Enquesta de Salut de Catalunya, que conclou que a l'àmbit de l'Alt Pirineu i l'Aran el 36 per cent de la població creu que la seva salut és «molt bona», el percentatge més alt del país. D'aquesta manera, el pronòstic és que les dades de l'estudi focalitzat a la Cerdanya serveixin per validar que el seu índex de salut i benestar està per sobre del d'altres comarques, segons ha dit Treserras, que també ha afirmat que aquests indicadors «ajuden a creure en aquesta hipòtesi de treball».