El professor de la Universitat de Barcelona i cap de meteorologia de Televisió de Catalunya, Tomàs Molina, ha alertat Puigcerdà i la Cerdanya de la pujada de la cota de neu de 300 metres d'aquí al 2025. Aquesta és una de les conseqüències d'un canvi climàtic que també comportarà un augment de la temperatura d'entre 1,5 i 2 graus en els pròxims set anys i, doncs, un replantejament de l'activitat turística en zones com ara el Pirineu. Sense ser alarmista sinó informant de la tendència del planeta, el meteoròleg va predir aquesta situació en la conferència inaugural de la Universitat d'Estiu Ramon Llull Puigcerdà, que ja omple la capital cerdana de classes i ativitats culturals.

Molina va remarcar els canvis exponencials que està vivint el planeta en les últimes dècades, amb una població que ha arribat als 7.000 milions d'habitants i una previsió d'assolir els 8.000 milions el 2025. L'evolució climàtica dibuixa, segons va exposar el meteoròleg, uns episodis més llargs de sequera i, per contra, uns altres de pluges més intenses. Amb tot, Molina va predir que l'augment de la temperatura donarà també noves oportunitats de creixement turístic al país. La conferència va servir per inaugurar la vintena edició de la Universitat d'Estiu Ramon Llull Puigcerdà en un acte que també va tenir la participació de l'alcalde de la vila, Albert Piñeira, el rector de la URL, Josep Maria Garrell, i el president de l'Associació Universitària de Cerdanya (Aucer), Francesc Armengol.

Els tres representants institucionals van lloar la col·laboració establerta durant tres dècades i la fórmula de la Universtitat d'Estiu de Puigcerdà, basada en una oferta de cursos de qualitat per a tothom i, doncs, l'acostament de la formació universitària al públic en general en un entorn distès.