L'Arxiu de Cerdanya ha recordat i homenatjat Sebastià Bosom Isern, que va ser fundador i director de la institució, coincidint amb el desè aniversari de la seva mort. L'actual directora de l'Arxiu, Erola Simon, ha recuperat un article publicat l'any 2013 a la revista Querol del Grup de Recerca de Cerdanya en què es repassa la trajectòria de Bosom.

Simon ha recordat que Bosom va ser director de l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya des de la seva inauguració l'any 1989 «i al capdavant d'aquesta institució s'havia guanyat l'estima i el reconeixement de molts cerdans. Deu anys després la seva feina continua sent un referent indispensable per a tots aquells interessats en el passat de la vila de Puigcerdà i de la Cerdanya».

L'article, que es pot llegir de nou al blog del mateix Arxiu Comarcal, repassa la feina que va fer Bosom al capdavant de la institució i havent rebut el mestratge de mossèn Salvador Galceran. Així, un dels primers projectes que va portar a terme va ser el Catàleg de protocols de Puigcerdà, un recull de llibres notarials que es remunten al segle XIII. L'article remarca que Bosom es va proposar des del principi fer de l'Arxiu una institució cultural de la Cerdanya oberta a la població, per la qual cosa la difusió de la seva activitat ha esdevingut un dels seus puntals. Exemple d'aquest tarannà és la col·lecció «Coneguem...», nascuda amb la intenció de divulgar fets històrics d'una manera amena i accessible a tothom.