La Residència Sociosanitària de Puigcerdà, que gestiona la Fundació Hospital de Puigcerdà, ha introduït la disciplina esportiva de la marxa nòrdica com un estímul físic i social per als avis. Durant la temporada de bon temps a la Cerdanya, una desena de residents surten cada setmana pels entorns naturals de Puigcerdà en excursions que són alhora activitats lúdiques i de teràpia mèdica.

Després d'un curs de formació, l'equip de cinc professionals que formen la plantilla de fisioterapeutes de la residència han aconseguit implantar al centre un programa estable al voltant de la marxa nòrdica. Sortir a caminar amb bastons sota el guiatge de les fisioterapeutes no suposa tan sols una activitat d'esbarjo a l'aire lliure i de relació amb la resta d'interns sinó que aporta als participants un conjunt de beneficis físics i mèdics com ara la millora de l'equilibri, la coordinació, la flexibilitat de les articulacions, la reducció del risc de caigudes, la millora de la força muscular, la millora postural, la millora de la capacitat funcional i la reducció del dolor, entre d'altres. El programa es va estrenar l'any passat i aquesta última temporada de primavera i estiu s'ha conolidat amb les sortides setmanals, en les quals participen una mitjana d'uns deu avis i àvies. En global són una vintena els residents que s'apunten un dia o un altre a les excursions al llarg de la campanya. L'equip de fisioteràpia analitza les possibilitats de cada resident a l'hora de poder fer l'activitat i, si és factible, l'anima a fer-la. El programa complementa les activitats que també es fan en les instal·lacions de la residència, tant interiors com als jardins.

En nom de l'àrea de fisioteràpia de la residència, Raquel Garcia ha explicat que «ja que tenim un entorn com el de la Cerdanya, aprofitem quan fa bon temps per sortir i treballar a través de la marxa tot un conjunt d'objectius amb les persones grans que de manera natural, a causa de l'envelliment, van perdent força. Caminant treballem l'equilibri, la flexibilitat o el risc de caiguda; amb la marxa nòrdica i l'ús dels bastons aconseguim que millorin la postura perquè han d'anar més drets i han de fer treballar els braços». Garcia ha afegit que les sessions de marxa també aporten el benefici propi de les sortides a la natura amb altra gent per trencar la rutina del centre sociosanitari.