El Comitè Olímpic Internacional (COI) dona llum verda a Pirineus-Barcelona per a què comenci a treballar en una proposta concreta per a l'organització d'uns Jocs d'Hivern l'any 2030. La seva postura s'ha donat a conèixer aquest diumenge a la tarda a Buenos Aires (Argentina) -la matinada de dilluns si es té en compte l'hora catalana-, en una reunió celebrada en el marc dels Jocs Olímpics de la Joventut i en la qual el consultor del COI, Gilbert Felli, ha presentat l'informe que ha elaborat a partir de la seva visita de tres dies a Catalunya, ara fa tot just un mes. L'aval d'aquest organisme fa possible el pas a la següent fase, que consisteix en formalitzar la precandidatura un cop s'ha constatat que el territori compta amb les infraestructures necessàries per poder acollir l'esdeveniment.

El consultor i antic director executiu dels Jocs Olímpics, Gilbert Felli, s'ha reunit a Buenos Aires amb el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, i el president del COE, Alejandro Blanco, per explicar-los de primera mà que el COI dona el seu aval tècnic a Pirineus-Barcelona per a què treballi en una candidatura per als Jocs d'Hivern de l'any 2030. A la trobada, emmarcada en la celebració dels Jocs Olímpics de la Joventut, Felli ha estat acompanyat pel vicepresident del COI, Juan Antonio Samaranch, i el director adjunt de l'organisme, Pere Miró.

L'informe favorable presentat pel consultor del COI arriba tot just un mes després del seu desplaçament a Catalunya per conèixer, en una visita de tres dies, quins són els actius amb què compta el territori de cara a poder acollir un esdeveniment d'aquest tipus. El seu aval ve motivat, precisament, pels nous criteris de l'organisme, els quals prioritzen aquelles candidatures que pràcticament ja disposin de les infraestructures necessàries per poder organitzar els Jocs amb l'objectiu d'evitar "una despesa extraordinària", segons va dir Felli durant la seva visita a l'estació de la Molina (la MolinaCerdanya

El vistiplau del COI permet al territori començar a treballar en la proposta operativa concreta sobre l'organització dels Jocs d'Hivern, ja que l'aval de l'organisme suposa a Pirineus-Barcelona passar a la següent fase en la qual es formalitzarà la precandidatura. L'informe de Felli ha destacat el gran "potencial" que té tant el Pirineu com Barcelona per acollir un esdeveniment d'aquest tipus segons "els nous criteris de sostenibilitat que s'ha marcat el COI per garantir la viabilitat i el llegat positiu en el territori" que l'acull, tal com ha informat l'organització a través d'un comunicat.

Segons el mateix escrit, aquest és el primer cop que el COI emet un informe que reconeix la possibilitat que té el Pirineu i Barcelona per organitzar uns Jocs i arriba fins al punt que, encara que no s'han obert les negociacions formals amb les ciutats i territoris interessats en una candidatura pel 2030, l'organisme ha acceptat mantenir el diàleg amb els promotors del projecte. L'objectiu, segueix el comunicat, és "construir una proposta tècnica més detallada que confirmi les bones impressions recollides per Felli sobre el terreny".

El secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, s'ha mostrat molt satisfet amb les recomanacions del COI i ha destacat: "El potencial de la nostra proposta s'ajusta al que demana el nou procés de candidatura; que els Jocs s'adaptin al territori i no el territori als Jocs". Per la seva banda, el president del COE, Alejandro Blanco, ha reivindicat la trajectòria d'un projecte "que no és d'ara, perquè prové dels esforços duts a terme conjuntament des de l'època dels alcaldes Hereu i Trias", encara que les propostes anteriors no incorporaven els nous criteris de l'Agenda 2020 del COI, segons es recull al comunicat. A més, ha recordat que l'organisme "no acceptarà cap proposta que no suposi un negoci per als organitzadors", en referència al fet que un cop triada la candidatura, el territori o ciutat que acull l'esdeveniment rep més de 900 milions d'euros, a més del suport del COI per arrencar l'organització dels Jocs.