L'informe elaborat pel consultor del Comitè Olímpic Internacional (COI) Gilbert Felli assegura que des del punt de vista tècnic és possible organitzar uns Jocs d'Hivern segons el model que planteja el projecte Pirineus-Barcelona per a l'any 2030.

Felli, que el mes de setembre passat va fer una visita tècnica durant tres dies per avaluar les seus i infraestructures que podrien ser part de la candidatura olímpica, va presentar el seu informe a Buenos Aires amb la conclusió que el model «reuneix les condicions».

Així ho va confirmar el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, qui és a la capital argentina amb motiu dels Jocs Olímpics de la Joventut, en els quals Espanya competeix amb un equip format per 87 esportistes.

«L'informe diu que des del punt de vista tècnic és possible organitzar els Jocs als Pirineus i que el projecte reuneix les condicions, però això no és un projecte de ciutat, és un projecte de país i no es pot fer res si no hi ha entesa entre els governs», segons Blanco.

Per al president del COE, les conclusions de l'informe de Felli «obren una via per seguir pensant i treballant sobre això». «S'ha demanat un informe tècnic perquè per a qualsevol projecte cal saber si es reuneixen les condicions. El projecte és bo, hi ha disposició, però hi ha d'haver entesa», va insistir.

L'abril passat la Mesa de Treball Permanent per a una Candidatura Olímpica d'Hivern Pirineus-Barcelona va decidir continuar treballant amb l'horitzó de la cita del 2030, la seu de la qual s'elegirà el 2023.

Posteriorment, a final de maig, el Govern català va confirmar el seu compromís amb la candidatura olímpica, amb «un projecte de país que inclou Barcelona i les ciutats dels voltants (per acollir les proves de gel) i tot el Pirineu català (per a les de neu)».

Això no obstant, l'aspiració olímpica d'uns Jocs d'Hivern a la zona es va començar a impulsar l'any 2010, quan el llavors alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va anunciar la presentació d'una candidatura amb la denominació Barcelona-Pirineus per a la cita de 2022 -que organitzarà Pequín- i que el seu successor, Xavier Trias, va plantejar després per optar a l'organització del 2026. «És un projecte que ve de llarg. La primera entrevista la vaig tenir amb Hereu i després amb Trias. Vam anar a parlar amb el president del COI, Thomas Bach, hi va haver reunions a Vancouver, seu dels Jocs d'Hivern el 2010 i a Lausana, però calia una entesa.