Vist que l'economia de la Cerdanya gira definitivament al voltant del turisme, l'Ajuntament de Puigcerdà ha decidit endarrerir la celebració de la Fira Ramadera, la popular Fira del Cavall, amb l'objectiu de propiciar dos caps de setmana de forta afluència turística. Si bé tradicionalment la fira se celebra el primer cap de setmana de novembre, la coincidència aquest any amb el pont de Tots Sants, que serà entre el dijous 1 i el diumenge 4, ha empès el consistori a fixar l'esdeveniment ramader el següent cap de setmana, dels dies 10 i 11 de novembre.

Amb aquesta decisió pactada amb els sectors del comerç, la restauració i el turisme de la vila, l'Ajuntament evita que durant el mes de novembre es visqui un primer cap de setmana molt fort turísticament i, en canvi, un segon molt fluix. En aquest sentit, la Fira Ramadera, que se celebra des del segle XIII, ja atrau milers de visitants per si mateixa, i tant polítics com professionals del turisme volien evitar la concentració del pont i la fira en el mateix cap de setmana. El certamen és dels actes que porten més turistes a la Cerdanya, que arriben a xifres del voltant de 20.00 persones. L'última vegada que van coincidir el pont i la fira es van viure retencions als accessos del recinte firal i hi va haver visitants que es van quedar sense plaça hotelera. La decisió s'emmarca en l'acord establert amb l'Associació de Criadors de Cavalls, que estableix que el certamen es pot moure, amb consens previ. Des del consistori han considerat, no obstant això, que es tracta d'una mesura assumible.

Més seguretat al recinte

L'Associació de Criadors de Cavalls ha aprovat per majoria concedir el canvi de dates que proposava l'Ajuntament. Si bé hi ha algun ramader que volia preservar les dates tradicionals, la majoria ha entès que es tracta d'una decisió que beneficiarà l'economia. El president de l'entitat, Pere Tor, pare del regidor municipal d'Agricultura, ha argumentat que la mesura pot, de retruc, millorar la seguretat al recinte firal a l'hora de gestionar el bestiar. Els representants de les empreses turístiques van prendre el compromís d'aportar algun premi econòmic per al concurs.